latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:36 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Gatački osnovci dobili mnoge bolje uslove za rad

Osnovnu školu u Avtovcu, kod Gacka, pohađa 117 učenika i to je najveća devetorazredna područna škola u istočnoj Hercegovini. Donedavno je školska zgrada bila u gotovo ruševnom stanju, a zahvaljujući ulganjima Vlade Republike Srpske i opštine, učenici i nastavnici konačno imaju dobre uslove za rad.

U maju ove godine Vlada je odobrila 200.000 KM za adaptaciju škola u Gacku, od toga je 150.000 KM izdvojeno za područnu školu u Avtovcu, a 50.000 KM za centralnu školu u gradu. Decenijama nije bilo većih ulaganja u školu u Avtovcu, pa su uslovi za rad bili izuzetno loši.

- Zamijenjena je stolarija, vodovodne i elektro instalacije. Sve ono što se moglo za odobrena sredstva, to je promijenjeno - poručio je Nikola Milinković, direktor OŠ "Sveti Sava" Gacko.

Uz ovo značajno ulaganje Vlade, i 35.000 KM koje je opština Gacko dala za zamjenu prozora, nastava se napokon odvija u normalnim uslovima.

I učenici devetogodišnje škola u Avatovcu su zadovoljni, jer je sada, kako kažu, sve ljepše, novije, funkcionalnije.

Krov na zgradi centralne škole u Gacku je godinama prokišnjavao. Sada je i taj problem riješen.

- Zamijenjen je kompletan krov, uslovi su zaista mnogo bolji. Škola je dobila neko novo ruho - dodao je direktor Nikola Milinković.

Radovi na školi u Avtovcu počeli su u oktobru i privode se kraju.