latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:42 ⇒ 17:51 | Autor: RTRS

Bijeljina ima sve raznovrsniju ponudu za upis u srednje škole

Matematičko odjeljenje, grafičari i mesari od naredne školske godine biće novi smjerovi u Bijeljini, saopšteno je nakon sastanka predstavnika Gradske uprave, privrednika, Zavoda za zapošljavanje i direktora srednjih škola.

Tržištu su, kažu, potrebna i zanatska zanimanja građevinske struke, varioci, tekstilci i mehatroničari. Prijedlozi upisne politike biće predati resornom ministarstvu.

Naredne godine u bijeljinske srednje škole biće upisano oko 1.000 učenika u 41 odjeljenju. Potrebe tržišta rada s jedne strane, i želje budućih srednjoškolaca s druge strane, kreirale su buduću upisnu politiku u Bijeljini, istaknuto je na današnjem sastanku.

Matematički smjer u Gimnaziji, grafičari u Tehničkoj školi i mesari u Poljoprivrednoj, nova su zanimanja u narednoj školskoj godini. Odjeljenje frizera koje je upisano prošle godine, bio je putokaz nadležnim da nastave sa izmjenama upisne politike u srednjim školama prema deficitarnim zanimanjima.

Sve veće interesovanje djece i njihovih roditelja je prema zanatskim zanimanjima koja obezbjeđuju siguran posao, ali je na privrednoj zajednici da dobrim platama i uslovima rada, zadrže radnu snagu, jedna je od poruka sa današnjeg sastanka.