latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:59 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Gacko: Komunalno preduzeće i Vodovod u štrajku

U Gacku su štrajkovali zaposleni u dva lokalna preduzeća, a skupštinsko zasjedanje napustila je opozicija.

Štrajk zaposlenih u Komunalnom preduzeću i Vodovodu, čiji je većinski vlasnik Opština, uslijedio je poslije brojnih upozorenja o teškom stanju, a kulminirao neisplaćivanjem četiri plate. Poslije razgovora sa opštinskim rukovodstvom, novac za dvije plate obezbijeđen je radnicima Komusa, dok će radnici Vodovoda pričekati na isplatu.

Zbog neusvojenog prijedloga SNSD-a, da taj problem bude uvršten u dnevni red lokalne skupštine, odbornici te i drugih opozicionih stranaka napustili su sjednicu.

Posljednju platu zaposleni u Komusu i Vodovodu primili su za jul. Komunalci kažu da nije bilo drugog načina, osim dvodnevnog štrajka, da dođu do svojih zarada.

- Nadamo se da ćemo u toku dana dobiti dvije plate, to su bili zahtjevi da se krene sa radom. Načelnik je potpisao virman, valjda se pomjerilo nešto sa mrtve tačke - ističe Milan Šupić, predsjednik Štrajkačkog odbora Komusa.

Komunalci dio novca sami zarađuju, dio stiže iz izdvajanja RiTE Gacko, a najveći dio iz Opštine.

- Plate nisu velike, ima i viših plata onih što su na funkcijama, samo da je redovno - napominje Milenko Radmilović,  predsjednik Sindikata ЈP Komus.

Za razliku od Komusovih, radnici Vodovoda obustavom rada upozorili su lokalnu vlast. Tvrde da alarmantno stanje traje godinama. Nemaju dovoljno posla, slabija je naplata računa, a imaju i prekobrojnih radnika.

- Odemo u opštinu, razgovaramo, oni kažu nema para i tako već godinama. Gacko je opština koja ima najveći budžet po glavi stanovnika, a naše loše stanje traje posljednjih četiri-pet godina - pričaBoško Bejat, radnik ЈP Vodovod a.d.

Načelnik opštine, Milan Radmilović, u neformalnom razgovoru, obećao je za sutra isplatu dijela zarada. Priznaje da su cijene komunalnih usluga i utrošene vode izuzetno niske, a naplata polovična. Tvrdi da oko 70 odsto novca opština izdvaja za ta dva preduzeća. Prekobrojne, kaže, neće otpuštati, ali će biti smanjenja po drugim osnovama. Cijene komunalnih usluga biće povećane.

- Ova dva preduzeća imaju više radnika nego što je potrebno za obavljanje djelatnosti. Na sve ovo uticala je socijalna politika, ali i niske cijene, odnosni niska baza naplate od građana tih usluga - ističe Radmilović.

Iz opozicionog SNSD-a zahtijevali su da se problematika Komusa i Vodovoda nađe na dnevnom redu. Tražili su i smjenu načelnika Odjeljenja za prostorno planiranje. Preglasani su, i napustili su sjednicu lokalne skupštine.

- Što je gatački Vodovod pred stečajem, a skupštinska većina ne želi obraćanje Sindikata odbornicima i javnosti Gacka, slično je i u Komusu. Svi smo svjedoci u kakvom urbanističkom haosu živimo - poručuje Siniša Šuković, odbornik SNSD-a.

Nakon što je opozicija napustila sjednicu, vladajući su usvojili rebalans budžeta od 11,4 miliona KM, u šta je uračunat i kredit od dva miliona, i nacrt budžeta za narednu godinu od 10,1 milion KM.