latinica  ћирилица
04/12/2018 |  16:20 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Sindikat obrazovanja: Platne koeficijente ujednačiti na najmanje osam odsto

Izvršni odbor Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske traži da predviđeno ujednačavanje platnih koeficijenata u budžetu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske za iduću godinu za sve zaposlene u ovoj oblasti bude najmanje osam odsto.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je novinarima u Banjaluci nakon sjednice da Izvršni odbor traži da se pod hitno predstavi radni materijal i da u izradi novog zakona o platama učestvuju predstavnici ovog sindikata.

"Izvršni odbor traži da se u novi zakon o platama uvrste mnoga zanimanja koja već postoje u sistematizaciji radnih mjesta i u praksi, a nema ih u zakonu o platama", istakao je Gnjatić.

On je rekao da je stav Izvršnog odbora Sindikata da ovi zahtjevi nisu nerealni i da bi ovaj posao trebalo da se uradi na vrijeme, kako bi primjena novog zakona o platama počela od 1. januara iduće godine.

Član Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dimitrije Ćeranić rekao je da u oblasti visokog obrazovanja postoji najmanje 20 radnih mjesta koja nisu obuhvaćena zakonom o platama, a koja su sistematizovana.

"Tražimo da se ta radna mjesta pobroje i da se izvrši pravednija raspodjela platnih koeficijenata između tih radnih mjesta u vezi sa odgovornošću koje to radno mjesto nosi", pojasnio je Ćeranić.

On je rekao da Sindikat pozdravlja najavljeno povećanje ukupnog budžeta za Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske za iduću godinu od osam odsto.

"Ostaje nejasno da li se radi o lineranom povećanju plata za taj procenat za sva radna mjesta ili su pojedina radna mjesta ostala sa istim koeficijentom, a neka povećana za osam, 10 i 12 ili 24 odsto", napomenuo je Ćeranić.

Komentarišući najavljeni prelazak oblasti visokog obrazovanja u resor novoformiranog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srpske, Ćeranić je rekao da to možda neće škoditi visokom obrazovanju.

"Upotrijebićemo sve oblike sindikalne borbe u slučaju eventualne promjene finansiranja visokog obrazovanja na grantovsko finansiranje", poručio je Ćeranić.