latinica  ћирилица
04/12/2018 |  16:31 | Autor: SRNA

Đurić: Priština pokušava da zapali požar sukoba

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je današnju zabranu ulaska na Kosmet košarkašima "Partizana" i upozorio da Priština pokušava da srpski narod prevede preko ivice provalije i zapali požar sukoba.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

Đurić je naglasio da nema nikakvog opravdanja za anticivilizacijsko ponašanje Prištine, koja u prethodnih nekoliko sedmica zabranjuje srpskim sportistima da se bave sportom na svojoj teritoriji i da slobodno putuju.

"To je kršenje svih obaveza i domaćih i međunarodnih koje privremene institucije samouprave u Prištini imaju. Sve što je postojalo od sporazuma - Priština je time obrisala patos", rekao je Đurić za Televiziju "Pink".

On je naveo da je cilj uvođenja taksi Srbiji slamanje srpskog bića i onemogućavanje opstanka Srba na Kosmetu, te da Priština to ne radi sama.

Prema njegovim riječima, velika je sramota što već 20 dana iz dijela međunarodne zajednice, koja je stvarala lažnu državu Kosovo, nema dovoljno pritiska na Prištinu zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije.

"Nikada nisam video Albance koji bez nečije, barem prećutne, saglasnosti preduzimaju ovakve mere. Oni uvek traže makar prećutnu saglasnost, makar i to da im iz neke od ključnih prestonica koja je podržala nezavisnost Kosova kažu `zažmurićemo na jedno oko`", rekao je Đurić.

On je naglasio da Srbija čini ogromne napore da se sačuva mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji, te istakao da je na Beogradu da alarmira saveznike i prijatelje.

"Vara se onaj ko misli da Srbiju može naterati na kapitulaciju sa svojim barabama iz Prištine. Mi smo za dijalog sa svima, hoćemo mir, ali da dozvolimo da neko gazi naš narod, neka na to ne računa", poručio je Đurić.

Košarkašima "Partizana", koji su planirali da na protestnom mitingu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici iskažu solidarnost sa tamošnjim Srbima koji su dovedeni na ivicu humanitarne katastrofe zbog taksi Prištine, nije dozvoljen ulazak na Kosmet.

Policija samoproglašenog Kosova saopštila je da u 11.40 časova na Јarinju nije dozvolila ulazak na Kosovo i Metohiju jednom vozilu i autobusu u kojima su se nalazili košarkaši "Partizana", "jer nisu imali dozvolu za ulazak na Kosovo koju izdaje MIP Kosova, odnosno Košarkaška federacija Kosova".