latinica  ћирилица
04/12/2018 |  17:58 | Autor: SRNA

AP: Beograd traži podršku Moskve i Pekinga

Srbija je od saveznika Rusije i Kine zatražila podršku u protivljenju osnivanja vojske /samoproglašenog/ Kosova, uz upozorenje da bi prisustvo vojske u srpskoj pokrajini moglo dovesti do novih sukoba na Balkanu, piše američka agencija AP.
Beograd, Srbija - Foto: RTRS
Beograd, SrbijaFoto: RTRS

Agencija navodi da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao danas sa ambasadorima Rusije, Kine i SAD.

U izvještaju agencije ističe se da je Vučić upozorio da Srbiji, usljed stalnih provokacija na Kosovu, ne bi preostalo ništa drugo nego da zaštiti Srbe koji su manjina.

AP podsjeća da će parlament samoproglašenog Kosova 14. decembra glasati o osnivanju tzv. kosovske vojske i da srpski zvaničnici tvrde da će ta vojska biti iskorištena protiv manjinskog srpskog stanovništva u pokrajini.

Agencija podsjeća da Srbija, Rusija i Kina ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da je Srbija zaprijetila kontramjerama u slučaju osnivanja vojske u pokrajini.

"Neodgovorno ponašanje Prištine moglo bi da dovede do katastrofe, jer Srbija ne može mirno da gleda uništavanje srpskog naroda", izjavio je Vučić.

AP ocjenjuje da bi intervencija Vojske Srbije, koja je podigla nivo borbene gotovosti, izazvala direktan sukob sa mirovnim snagama koje na Kosmetu predvodi NATO.

Tenzije između Srbije i samoproglašenog Kosova pogoršale su se nakon što su kosovske vlasti uvele carine u iznosu od sto odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Američka agencija dodaje da je Vučić istakao da je "sasvim jasno" da oba čina - formiranje vojske i uvođenje carina - imaju za cilj da se Srbi otjeraju sa Kosova i Metohije.