latinica  ћирилица
04/12/2018 |  19:07 ⇒ 19:41 | Autor: SRNA

Dodik: Slijedim Rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će striktno slijediti Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i da neće podržati ništa što se odnosi na NATO.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Јa ću se pridržavati Rezolucije Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i sve što je izvan toga i što predstavlja bilo kakvo uključivanje u bilo kakav vojni saziv, bilo NATO ili neki drugi, sa moje strane neće biti podržano - rekao je Dodik novinarima večeras u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

On je podsjetio da je i generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg rekao da je odluka o ulasku u Alijansu na BiH, tako da su do sada sve priče o toj temi bile spekulacije.

Nažalost, ističe Dodik, sva politika međunarodne zajednice, pa i NATO, proteklih godina u BiH bila je po sistemu "ako prođe, prođe".

On je naveo da je Republika Srpska prije desetak godina, u kontekstu tadašnjih međunarodnih okolnosti i strateških pozicija, smatrala da je bilo razloga za razgovor o priključenju, "čak i onda kada je u Talinu dat MAP, uslovno rečeno, a uslov je bilo knjiženje vojne imovine", ali da je danas geopolitička situacija potpuno promijenjena.

- Mi smo tada smatrali da treba razgovarati o tim savezima, a to su činile i velike sile, među njima i Rusija - naveo je Dodik.

On je naglasio da je sada stav institucija Republike Srpske prema eventulanom ulasku BiH u NATO jasan, jer se veže za NATO bombardovanje Srba, i to u dva navrata u Republici Srpskoj i Srbiji.

- Mi tu imamo puni politički konsenzus svih partija u Republici Srpskoj koji i danas važi. Sve političke partije u Republici Srpskoj su zauzele stav o vojnoj neutralnosti. To je i stav Narodne skupštine, a to je i moja politika. Nemam druge politike, osim politike Narodne skupštine Republike Srpske i, naravno, vladajućih struktura Republike Srpske - kaže Dodik.

On je ponovio da ga kao člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH obavezuje isključivo Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske.