latinica  ћирилица
05/12/2018 |  16:05 ⇒ 17:50 | Autor: RTRS

Bolnica u Foči počela sa operacijama rekonstrukcije dojke

U Republici Srpskoj broj oboljelih od raka dojke se povećava. U Univerziteskoj bolnici Foča uz podršku kolega iz Instituta za onkologiju Vojvodine počeli su sa operacijama rekonstrukcije dojke što osim očuvanja fizičkog zdravlja značajno utiče i na mentalno zdravlje.

Tridesetšestgodišnja Nataša Begović iz Višegrada promjene sa oteklinama u predjelu vrata primijetila je u avgustu prošle godine. Ubrzo joj je dijagnostikovan rak dojke. Liječena je i hemioterapijom. Majka tri kćerke srećna je da se nakon savremene operacije vraća kući.

"Divno je sve prošlo, težak period je iza mene, ali kada se ovako sve završi onda je sve odlično", ističe Beogovićeva.

Složen zahvat podrazumijeva odstranjivanje i rekonstrukciju oboljele dojke što je veoma zdravije i za poboljšanje psihološkog statusa žene.

"To je rekonstrukcija sa implantima sa protezama, a to su proteze koje se koriste kod estetkih operacija, samo je ovdje operacija puno teža, zahtjevnija i ovdje rekonstruišemo dojku sa protezama gdje žena ima praktično isti izgled kao i prije operacije", pojašnjava Zoran Radovanović, direktor Instituta za onkologiju Vojvodine.

U Univerzitetskoj bolnici Foča ističu da je nivo hirurških zahvata podignut na nivo u razvijenim zemljama podrazumijevajući i dobro obučene ljekare različitih specijalnosti.

"Sve je veći broj žena koje se javljaju u našu ustanovu upravo zbog oboljenja od karcinoma dojke, zato što sve vrste operacija uključujući i sentiko biopsiju mikročvorova, a takođe i ovu primarnu rekonstrukciju, mogu da dobiju u našoj kući", rekao je Nenad Lalović, šef Odjeljenja za opštu i abdominalnu hirurgiju Centra za hirurgiju Foča.

Osim ovog zahvata sa uputnicom porodičnog ljekara i uz konsultacije sa plastičnim hirurgom oboljelima od raka dojke u fočanskoj bolnici se može izvesti i sekundarna operacija.