latinica  ћирилица
05/12/2018 |  18:38 ⇒ 18:51 | Autor: SRNA

Višegrad: Održan maraton "Upoznaj Srpsku"

Vikimedijina zajednica Republike Srpske organizovala je danas za učenike Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" iz Višegrada uređivački maraton "Upoznaj Srpsku 2018", čiji je cilj proširivanje i obogaćivanje "Vikipedije" informacijama o Republici Srpskoj, kao i promocija Srpske na internetu.
Višegrad - Foto: arhiv
VišegradFoto: arhiv

Koordinator ovog projekta Bojana Podgorica rekla je da je uređivački maraton važan za promociju Višegrada, kao i Srpske, s obzirom na to da je "Vikipedija" jedan od najposjećenijih sajtova današnjice.

"Vodili smo računa o izboru tema, a to su književnost, istorija, turizam, religija, umjetnost i biografije poznatih ličnosti, s ciljem da budu edukativnog karaktera kako bi učenici proširili znanja", navela je Podgorica.

Ona je istakla da međunarodni partneri Vikimedija Levant i Vikimedijina korisnička grupa Grčka u svojim zemljama organizuju uporedo uređivačke radionice posvećene Republici Srpskoj.

"Tom prilikom će se kreirati sadržaji vezani za Republiku Srpsku na `Vikipediji` na grčkom i na arapskom jeziku, a prva radionica će biti održana na Hašemit univerzitetu u Јordanu", rekla je Podgorica.

Prema njenim riječima, u okviru ovog projekta biće održana i foto-tura u saradnji sa foto-klubom iz Višegrada.

Pedagog Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" Sandra Pecikoza rekla je da je ova vaspitno-obrazovna ustanova prepoznala značaj ovih aktivnosti koje unapređuju obrazovni proces.

"Učenici koji učestvuju su već prošli obuku tako što su prethodno unosili `Vikimedijine` sadržaje, a planiramo u maju naredne godine još jednu sličnu radionicu", rekla je Pecikoza.