latinica  ћирилица
05/12/2018 |  23:14 ⇒ 06/12/2018 | 12:22 | Autor: RTRS

Srpska dobila nova ministarstva

Usvajanjem Zakona o republičkoj upravi po hitnom postupku okončana je prva posebna sjednica Narodne skupština Republike Srpske.
NSRS - Foto: SRNA
NSRSFoto: SRNA

Zakonom o republičkoj upravi mijenja se organizacija i djelokrug rada određenih ministarstava, te se osnivaju Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo energetike i rudarstva, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Pored navedenog, kao samostalna republička upravna organizacija osniva se Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, a koje prestaje da radi.

Za ovaj prijedlog glasala su 53 poslanika.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić rekla je da se ovim prijedlogom zakona mijenja organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima.

- Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, koji preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom - istakla je Rešićeva.

Tokom rasprave, poslanik PDP-a Јelena Trivić rekla je da smatra da nadležnosti Ministarstva za trgovinu i turizam treba da se dodaju budućem ministarstvu privrede, te da se formira ministarstvo za demografiju s ciljem rješavanja demografskih pitanja u Republici Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić smatra da je ovaj zakon dobro rješenje, te da treba postojati Ministarstvo trgovine i turizma jer je turizam razvojna šansa za sarajevsko-romanijsku i hercegovačku regiju.

Poslanik SP-a Maksim Skoko smatra da ovo zakonsko rješenje treba pozdraviti, a posebno osnivanje ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Na posebnoj sjednici izabrani su srpski delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, te delegati za Vijeće naroda Srpske.

Poslanici su izabrali i Nebojšu Zgonjanina za generalnog sekretara Skupštine.

Izabrani su i članovi radnih tijela najviše zakonodavne institucije.

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, u nastavku prve redovne sjednice, izabrali su danas potpredsjednike ove institucije.