latinica  ћирилица
06/12/2018 |  17:22 | Autor: SRNA

Vladika Јoanikije: Mitropolit Amfilohije stub pravoslavlja

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u današnjem pravoslavnom svijetu predstavlja stub vjere pravoslavne, rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije.
Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije - Foto: Novosti.rs
Episkop budimljansko-nikšićki ЈoanikijeFoto: Novosti.rs

- Bog vidi i zna djela, ljubav, žrtvu, dobrotu, ali i revnost vladike Amfilohije za Crkvu Božiju - rekao je vladika Јoanikije koji je danas na praznik Svetog Amfilohija Ikonijskog služio liturgiju sa mitropolitom Amfilohijem u manastiru Župa nikšićka.

Prema riječima vladike Јaonikija, nije čudo što je i mitropolit Amfilohije ponekad dolazio u sukobe sa vlastima, otvoreno izobličavajući nepravde, ne radi svoga hira, nego radi Crkve Božije, očuvanja vjere i sprečavanja nepravde.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poslije blagosiljanja kolača u čast Svetog Amfilohija Ikonijskog zahvalio je vladici Јoanikiju, igumaniji i sestrinstvu sveštene obitelji manastira Župa nikšićka, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Mitropolit Amfilohije podsjetio je da mu je Sveti Јustin predložio da se zove Amfilohije ili Grigorije. Mitropolit je napomenuo da je, prije monašenja, zajedno sa Atanasijem /Јevtićem/ poslao ocu Јustinu sliku starca Amfilohija.