latinica  ћирилица
06/12/2018 |  22:37 ⇒ 22:43 | Autor: RTRS

Bijeljina: Promovisan projekat "Dušu nisu ubili"

Projekat "Dušu nisu ubili", koji čine istoimeni dokumentarni film u produkciji RTRS-a, knjiga svjedočenja autorke Mire Lolić Močević i istoriografska monografija "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku", autora Draga Mastilovića, promovisan je u bijeljinskom Eparhijskom centru. Projekat Udruženja Srpsko-ruski most, istorijski je prikaz golgote, koju je preživljavao srpski narod.
Projekat "Dušu nisu ubili" - Foto: RTRS
Projekat "Dušu nisu ubili"Foto: RTRS

Kome je smetao srpski narod u BiH, koliko je Srba ušlo u 20. vijek u BiH, na koje načine su stradavali srpski civili, zašto nema pravde za srpske žrtve u Bosni i Hercegovini... neka su od pitanja na koja su autori projekta pokušali da nađu odgovore i ostavili trag za buduće generacije.

- Srpski narod koji, po svim pisanim izvorima, od najmanje devetog vijeka živi na prostoru BiH, stradavao je kao nijedan drugi narod u Evropi i svijetu, tri puta na kućnom pragu ubijan, protjerivan i pokrštavan - kaže Lolić Močević.

U knjizi i filmu objedinjena su potresna svjedočenja 59 svjedoka i šest naučnih radnika.

- Ono što najviše boli je poruka da nema pravde za srpske žrtve još uvijek u BiH - kaže Lolić Močević.

"Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku" je istorijska monografija.

- Srpski narod koji je bio većinski narod u BiH došao je `90-tih godina u poziciju da opet bude biološki isrtrijebljen sa prostora zapadno od Drine. Na sreću, ipak je stvorena Republika Srpska, koja je danas njen institucionalni okvir i jedini garant opstanka srpskog naroda - kaže profesor Draga Mastilović.

Srpski narod u BiH izašao je iz 20. vijeka sa demografskim manjkom od 15 odsto. Ovaj projekat, kako je istaknuto, nije poziv na osvetu, već širenje istine o stradanju srpskih civila i poziv za nezaborav, jer ako zaboravimo žrtve mi ih drugi put ubijamo. Obje knjige prevedene su na engleski, njemački i ruski, a iduće godine u planu je i prevod na francuski jezik.