latinica  ћирилица
10/12/2018 |  18:36 ⇒ 11/12/2018 | 11:51 | Autor: RTRS

Prioriteti - stabilnost Srpske, životni standard građana i demografska obnova

Republika Srpska mora ići krupnijim koracima naprijed kada je riječ o ekonomskim kretanjima, poručila je predsjednica Republike Srpske Cvijanović u ekskluzivnom intervjuu za RTRS.

Iako je novoj vladi ostavljen stabilan budžet i mnogo bolje stanje javnih finansija nego prije četiri godine, priznaje da je još mnogo izazova pred Srpskom. Pažnja će biti usmjerena na novo zapošljavanje i zadražavanje mladih.

Poručila je da je zadovoljna što je Republika Srpska još jednom pokazala politički i demokratski kapacitet, brzim konstiuisanjem Narodne skupštine, Vijeća naroda i izborom delegata za Dom naroda BiH.

"Јa sam najavila da mi je jako važno da počnemo sa nacionalnim programom demografske obnove. Već smo i pokretali neke aktivnosti. Potrebne se i mjere nove Vlade Srpske. Dakle, potreban je novi pristup prema mladima i novom zapošljavanju" rekla je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je poručila i da vjeruje da su ostvarive najave o povećanju prosječne plate na 1.000 maraka u toku naredne godine i da će se to pokušati ostvariti kroz dijalog sa socijalnim partnerima.

Predsjednica Srpske najavila je i nove velike infrastrukturne projekte i nova ulaganja u energetski sektor. Posebno se osvrnula na manifestaciju "S ljubavlju hrabrim srcima", koja će, pod njenim pokroviteljstvom, ove godine biti održana 23. decembra. Imaće, kaže, potpuno novi koncept, uz učešće velikog broja mladih talenata iz svih oblasti, a ovogodišnji cilj je nabavka robotičkih pomagala za djecu sa poteškoćama u kretanju.

Kompletan intervju možete pogledati i na sljedećem linku.

Prilog iz Dnevnika 2: