latinica  ћирилица
11/12/2018 |  11:40 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Bratunac: Izložba "Belezi velikih zločina"

U bratunačkom Domu kulture otvorena je izložba pod nazivom "Belezi velikih zločina" koja se sastoji od 12 umjetničkih djela i jednog predmeta koji podsjećaju na zločine iz Drugog svjetskog rata, u kojima su u najvećem broju stradali pripadnici srpskog naroda. Organizatori izložbe su Muzej žrtava genocida iz Beograda i Arhiv Republike Srpske.

Djela Milića Stankovića, Nedeljka Goge i drugih umjetnika samo su dio ove postavke koja svjedoči o strašnim zločinima koji su se desili u proteklom vijeku.

- Veliki je spisak startišta srpskog naroda. To su Racija u Novom Sadu, to je Kozara, Prebilovci.... - ističe Veljko Đurić Mišina, direktor muzeja „Žrtava genocida“ Beograd.

Osim slika , izložena je i stolica učiteljice iz Prebilovaca, Stane Arnaut, koju su ustaše pred učenicima silovale i ubile 5. avgusta 1941. godine.

- Tu je i portret Dijana Budisavljević, koji se po značaju i djelo svakako izdvaja među eksponatima - dodao je Mišina.

Organizator ove izložbe, koja će biti otvorena do kraja ove godine je Dom kulture Bratunac.

- Cilj je da publika kroz izložbu, slike, eksponate može da vidi djelić stradanja. Ovim pokušavamo otrgnuti od zaborava dio najstrašnije istorije našeg naroda - napomenuo je Radovan Petković, direktor Doma Kulture Bratunac.  

Nakon Bratunca, izložba će biti postavljena u Istočnom Sarajevu, zatim i u Zvorniku.