latinica  ћирилица
11/12/2018 |  12:10 ⇒ 12:24 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Prikazan film "Lica Lafore"

Film "Lica Lafore" prikazan je u opštinskoj sali Mrkonjić Grada.
Lica Lafore, Mrkonjić Grad - Foto: RTRS
Lica Lafore, Mrkonjić GradFoto: RTRS

Brojni stanovnici ovog grada mogli su da pogledaju potresnu borbu porodice Gajić. Emotivno reagovanje publike svjedoči da je riječ o potresnom ali i inspirativnom filmu autora Denisa Bojića rađenog u produkciji RTRS-a.

Film "Lica Lafore", biće dio nastavnog programa srednje škole "Abraham Linkoln" u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Ovaj višestruko nagrađivani film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Ionis Pharmaceuticals" u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica, te Miralem Pjanić, fudbaler Јuventusa.

U narednom periodu, "Lica Lafore" očekuje specijalna projekcije u AKH univerzitetskoj klinici u Beču, trećoj najvećoj bolnici na svijetu, koja je ujedno i sjedište Medicinskog univerziteta u Beču, te projekcije u Vukovaru, Ohridu i Bitoli.