latinica  ћирилица
11/12/2018 |  19:24 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Konsultacije o mandataru za Savjet ministara - pisanim putem (FOTO)

Za danas najavljene konsultacije Predsjedništva BiH sa bh. parlamentarnim političkim partijama, o mandataru za sastav Savjeta ministara, otkazane su na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika. Razlog - u sali za sastanke nije bilo zastave Republike Srpske, na čemu Dodik insistira.

Predsjedavajući Milorad Dodik zatražio je ili da jedna od dvije postavljene zastave bude uklonjena, i to ona koja simbolizuje Federaciju, jer taj entitet već deceniju nema drugačiji ustavni simbol, ili da u salonu bude istaknuta i trobojka Srpske. Ni jedan zahtjev nije ispoštovan, pa su usmene konsultacije otkazane.

Srpska trobojka za bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika DŽaferovića i dalje fatamorgana. Na početku mandata je pod okriljem noći sklanjao i ispred Dodikovog kabineta. Sada malo liberalniji – ne želi je u radnom salonu.

"Ovo je državna institucija u kojoj, u skladu sa Zakonom o zastavi, može biti isključivo zastava BiH", rekao je DŽaferović.

Biće da “legalista” DŽaferović nije detaljno proučio Zakon na koji se poziva. Јer u njemu, nije definisan “problem” koji je konstruisao. Naime, Zakon je propisao kako se zastava BiH “ističe” na zgradama svih zajedničkih institucija, ali ne i u zgradama.

Propisao je i da se simbol BiH zvanično ističe na svim zgradama DKP-ova, prilikom službenog odlaska članova Predsjedništva u inostranstvo i povratka, prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta, takmičenja i drugih međunarodnih skupova i na graničnim prelazima BiH.

I ni jedne riječi o radnim prostorijama i salonima unutar tih istih zgrada, što je jasno potcrtano i iz kancelarije bh. ombudsmena iz koje je poručeno da Zakon o zastavi ne uređuje ovo pitanje, kao ni Zakon o zastavi odnosno amblemu Republike Srpske.

"Onda dolazite u poziciju da sve što nije zabranjeno, dozvoljeno je", ističe Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Da li iz neznanja ili skrivenih namjera, DŽaferović ne prestaje da “pogrešno” tumači ili primjenjuje zakon na koji se poziva. On kaže da "tamo gdje se ističe zastava BiH uz nju se ne može isticati ni jedna druga zastava i ni jedno drugo obilježje, jer tako u Zakonu jasno piše!"

A slika, primjera radi, ispred centrale DŽaferovićeve partije, usred Sarajeva, već decenijama svjedoči drugačije. Pored zastave BiH istaknuta i stranačka i ona “ratna” sa ljiljanima, tadašnje tzv. Republike BiH. I takvo “skrnavljenje” bh. simbola “revnosnom” DŽaferoviću nikada nije zasmetalo.

Predsjedavajući Predsjedništva ne odbacuje mogućnost da bošnjački član “predstavom o zastavama” samo kupuje vrijeme.

On je dodao da je prije dva dana razgovarao telefonom sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, koji se saglasio da za danas budu zakazane konsultacije, a da je bošnjački član Šefik DŽaferović rekao da u principu nema ništa protiv toga, ali da smatra da je potrebno još mjesec ili mjesec i po dana da se dođe do "raščišćavanja situacije u FBiH", da bi oni izašli sa kompaktnim prijedlogom.

Ali, predsjedavajući Dodik neće čekati da Federacija riješi svoje probleme. Od parlamentarnih partija zatražio je prijedlog mandatara za sastav Savjeta ministara u pisanom obliku i ostavio rok do sutra u 10 časova. Za podne je zakazao i konsultaciju tročlanog Predsjedništva u svom kabinetu, u kojem je trobojka istaknuta, a nakon toga i prvu sjednicu Predsjedništva BiH u istom salonu čiji je “dekor” otkazao današnje konsultacije.

Dopis Milorada Dodika (foto: avaz.ba)