latinica  ћирилица
12/12/2018 |  08:41 ⇒ 10:58 | Autor: Agencije

"Boemska rapsodija" najslušanija u 20. vijeku

Pjesma grupe Kvin "Boemska rapsodija", po podacima diskografske kuće Univerzal mjuzik grup, najslušanija je pjesma na internetu iz 20. vijeka.
Fredi Merkjuri, Kvin (foto: rt-sheep.com) -
Fredi Merkjuri, Kvin (foto: rt-sheep.com)

Rekli su da se nikada neće dobro prodavati, jer je u prvobitnoj verziji trajala čak sedam minuta, a u posljednjoj šest, spominje Galileja, Belzebuba i Skaramuša, ali pokazalo se da je "Boemska rapsodija", uprkos tome, najslušanija u 20. vijeku.

Nastala je 1975. godine i tada se često vrtila na radio-stanicama, a pažnju na nju ponovo je privukao novi film istoimenog naziva. Muzički spot u svijetu je pregledan 1,6 milijardi puta, objavio je UMG.

Pjesma je krajem 1975. devet nedjelja bila na prvom mjestu, što ju je u to vreme činilo trećim hitom s najdužim razdobljem na vrhu.

Diskografske kuće EMI i Elektra tada su u Velikoj Britaniji htjele da isijeku dijelove ove epske stvari. Ali Rodžer Tejlor je objasnio: "Rekli su da je preduga i da to neće funkcionisati. Mislili smo, možemo je isjeći, ali onda neće imati nikakvog smisla. Propustili biste sve različite ugođaje pjesme i rekli smo - ne. Ili prolazi ili ne prolazi." I nisu pogriješili.

Diskografska kuća je objavila da je Kvinova pjesma popularnija od Nirvanine "Smells Like Teen Spirit" i "Sweet Child O'Mine", grupe Guns N' Roses.

U filmu "Boemska rapsodija" pokojnog frontmena grupe Fredija Merkurija glumi Rami Malek. Film je, kažu iz Univerzala, ovo muzičko remek-djelo približio mlađim generacijama.

Univerzal kaže da posljednjih nekoliko nedjelja promoviše singl putem svojih starih platformi.

Po Univerzalovim podacima evidentiranim sa striming servisa poput Spotifaja, Epl mjuzika i Dizera "Boemska rapsodija" bez sumnje je najslušanija u proteklom vijeku.