latinica  ћирилица
12/12/2018 |  11:39 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Đokić: Opravdan Dodikov zahtjev za isticanje zastave Srpske

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je pitanje simbola od izuzetnog značaja za svaki narod i entitet u BiH i da ne vidi nijedan razlog da nekome smetaju simboli Republike Srpske koja je dio strukture BiH ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je naglasio da je sasvim opravdan zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika za isticanje simbola Srpske u svim prostorima u institucijama BiH u kojima rade izabrani predstavnici iz Srpske.

On je podsjetio da je entitetska organizacija BiH bezbroj puta potvrđena, te da je samim time i pravo na isticanje simbola entiteta legalno i legitimno pravo, saopšteno je iz SP-a.

"Očekujemo od Dodika, ali i od svih izabranih funkcionera iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH, budućem sazivu Savjeta ministara i svakom drugom mjestu gdje sjede i rade predstavnici iz Srpske da budu uporni i da zahtijevaju da se istaknu simboli Srpske u svim prostorima u zajedničkim organima BiH", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, ovu inicijativu treba da slijedi hitno donošenje ili izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH kojim bi se uredilo ovo pitanje jer ne postoji nijedan razloga da bilo kome u BiH smetaju simboli naroda ili entiteta.

"Nadam se da smo došli do tog nivoa kulture u našim političkim odnosima da nam različitosti ne predstavljaju smetnju, nego naprotiv da budu naše bogatstvo", zaključio je Đokić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je i na sastanku sa članovima Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira objasnio da je BiH prema članu tri Ustava BiH sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i da on želi da Srpska bude predstavljena i zastavom, u skladu sa Ustavom.