latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:20 ⇒ 20:04 | Autor: Agencije

Avganistan- Kilogram najskupljeg začina 1.500 dolara

Avganistanske vlasti žele da poljoprivrednicima ponude alternativni način zarade.
Uzgoj začinskog šafrana u Avganistanu (Foto: DW) -
Uzgoj začinskog šafrana u Avganistanu (Foto: DW)

Tako, umjesto da gaje mak, od kojeg se dobija opijum, nude im da se okrenu najskupljem začinu na svijetu - šafranu.

Proizvodnja šafrana ove godine u toj zemlji je porasla na rekordan nivo, oko 13 tona, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Zvanične cifre pokazale su da se proizvodnja šafrana povećala na 6.200 hektara 2018. godine, što je za 22 odsto više u odnosu na prošlu.

Više od 6.600 radnika obučeno je za proizvodnju, preradu i pakovanje začina ove godine, navodi se u saopštenju vlade.

Poljoprivrednici koji gaje šafran imali su oko 17 miliona dolara od prodaje šafrana, a 90 odsto avganistanskog šafrana se izvozi, navodi se u saopštenju.

Delikatni začin vijekovima se koristi u raznim kuhinjama i u proizvodnji parfema. Šafran je nazvan i "crveno zlato" jer se mnogi oslanjaju na njegovu proizvodnju. Prodaje se i po cijeni od 1.500 dolara po kilogramu na zapadnim tržištima.

- Počinjemo sa radom na njivi prije izlaska sunca i svako od nas može da sakupi oko četiri do pet kilograma šafranovog cvijeta - rekao je 16-godišnji Јoma Kan, jedan od 156.000 sezonskih radnika koji pomažu pri prikupljanju začina.

Radnici zarađuju oko dolar na sat.

Začin se izvozi u 17 zemalja, uglavnom u Kinu, Indiju i Persijski zaliv, ali u Evropsku uniju i Sjevernu Ameriku.

Vlasti nastoje da odviknu ruralno stanovništvo od visoko profitabilne trgovine opijumom. Uzgoj maka i dalje pokriva 263.000 hektara u Avganistanu, što je 90 odsto svjetske proizvodnje opijuma.