latinica  ћирилица
12/12/2018 |  12:32 | Autor: B92

Milan Marić među 10 najboljih mladih glumaca Evrope

Mladi srpski glumac Milan Marić koji je početkom u Berlinu skrenuo pažnju na sebe izvanrednim tumačenjem naslovne uloge u biografskom filmu o Sergeju Dovlatovu, izabran je da bude dio postave - Zvijezde u usponu, predstojećeg izdanja Berlinalea.
Milan Marić, glumac - Foto: Screenshot/YouTube
Milan Marić, glumacFoto: Screenshot/YouTube

Riječ je o programu koji će se održati od 8. do 11. februara u sklopu industrijskog dijela Filmskog festivala u Berlinu, gdje će, uz Milana Marića, agentima i producentima biti predstavljeno još devet mladih glumačkih snaga u usponu iz Evrope.

Poziv za ovaj program predstavljaju veliku počast i iskreno priznanje za talenat, trud i potencijal za dalje napredovanje, a za odabrane mlade glumce će biti organizovani brojni sastanci sa filmskim profesionalcima iz čitavog svijeta.

Uloga u "Dovlatovu", rusko-poljsko-srpskoj koprodukciji u režiji Alekseja Germana mlađeg, prva je glavna uloga za mladog Marića. Ovaj film nastao i uz podršku Filmskog centra Srbije, a premijeru je imao zimus u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Berlinu.

- Pokušavao sam da odgonetnem šta se krije iza tog Dovlatovljevog cinizma, te njegove ironije, bezobrazluka, šta je iza tog štita. A onda sam shvatio da se iza toga nalazi nesigurnost, tuga, neko dijete koje ne zna kako da se izbori sa zadatkom, a svi oko njega očekuju da to što prije riješi - rekoa je Marić o ovoj ulozi.

Marić je ostvario epizodne uloge u dugomertražnim filmovima "Branio sam Mladu Bosnu" (2014), "Dobra žena"(2016), "Vlažnost" (2016), "Santa Maria dela Salute" (2016), kao i u zapaženim kratkometražnim filmovima "Izgledaš do jaja kad sam odvaljen" (2013) i "Život traje tri dana" (2017). Na televiziji je glumio u serijama "Miris kiše na Balkanu", "Nemanjići – Rađanje kraljevine", "Vojna akademija", "Јutro će promeniti sve", a uskoro ćemo ga gledati i u novim televizijskim serijama "Besa", "Pet "i "Žmurke".

Srpski glumac Nikola Rakočević bio je jedan od nosilaca titule "evropska zvijezda u usponu" za 2014. godinu.