latinica  ћирилица
12/12/2018 |  16:41 ⇒ 17:31 | Autor: SRNA

Usvojena zajednička izjava o EU integracijama

Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj se izražava opredijeljenost da do 31. decembra budu dostavljeni odgovori BiH na dodatna pitanja Evropske komisije u postupku pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.
Sjednica Predsjedništva BiH - Foto: RTRS
Sjednica Predsjedništva BiHFoto: RTRS

U zajedničkoj izjavi članovi Predsjedništva BiH izražavaju posvećenost sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, te spremnost da, u skladu sa Kopenhaškim i Madridskim kriterijumima, rade na sprovođenju ekonomsko-socijalnih reformi, jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije, reformi javne uprave i unapređenju administrativnih kapaciteta za preuzimanje pravne tekovine EU.

"Očekujemo pozitivno mišljenje Evropske komisije /avis/ o zahtjevu BiH za članstvo u EU i pozitivnu političku odluku Savjeta EU o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH tokom 2019. godine. Smatramo da bi dodjeljivanje kandidatskog statusa dalo snažan podstrek sprovođenju svih reformi neophodnih za ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU", navodi se u tekstu zajedničke izjave.

Članovi Predsjedništva BiH izražavaju opredijeljenost da tokom mandata doprinesu ubrzanju reformskih procesa s ciljem da BiH što prije nakon dodjele kandidatskog statusa započne pristupne pregovore za članstvo u EU.

"Pozivamo sve države članice i institucije EU da nastave da pružaju podršku sprovođenju reformi u procesu integracije BiH u EU", ističe se u tekstu zajedničke izjave.

Članovi Predsjedništva podsjećaju da je BiH 15. februara 2016. godine podnijela Zahtjev za članstvo u EU, te da je Savjet EU za opšte poslove 20. februara 2016. godine odlučio da sprovede postupak utvrđen shodno odredbama Ugovora o EU.

U izjavi se izražava opredjeljenje članova Predsjedništva BiH da poštuju odredbe Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnu strukturu i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, uvažavajući primjenu usvojenog Sistema koordinacije procesa evropskih integracije u BiH.

U izjavi se podsjeća da BiH dijeli zajedničke vrijednosti, istoriju i kulturno nasljeđe sa državama EU i izražava punu privrženost načelima i vrijednostima na kojima se temelji EU.

Članovi Predsjedništva potvrđuju da je članstvo u EU strateški spoljnopolitički prioritet i cilj BiH, te ukazuju da je obnovljeni i osnaženi pristup EU BiH usvojen na sastanku Savjeta EU za inostrane poslove 15. decembra 2014. godine.

U izjavi se ističe opredijeljenost svih političkih subjekata u BiH za ubrzanje procesa integracije BiH u EU, te značaj političkog momenta nakon opštih izbora.

Predsjedništvo BiH u izjavi pozdravlja činjenicu da je na Samitu EU i zemalja Balkana, održanom 17. maja 2018. godine u Sofiji, potvrđena evropska perspektiva zemalja regiona i prepoznata njihova posvećenost evropskim vrijednostima i principima.