latinica  ћирилица
12/12/2018 |  18:31 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Problem s migrantima ne jenjava

Od kada je Unsko-sanski kanton zatvorio vrata migrantima, broj onih koji dolaze je smanjen, ali ne i problemi.

Sve češće se i međusobno sukobljavaju, upozoravaju iz policije. Našoj ekipi danas nije odobren ulazak u migrantski kamp "Bira" u Bihaću, gdje je smješteno oko dvije hiljade migranata.

Bišćani sve više strahuju za ličnu bezbjednost. Dodatnu nesigurnost izazvao je slučaj silovanja osamnestogodišnjakinje, za šta je uhapšen migrant iz Pakistana.

Migrantska kriza nije problem samo ovog kantona, već svih nadležnih institucija u BiH-a, kažu u Upravi tamošnje policije. Do sad im je prijavljeno više od stotinu krivičnih djela migranata, koji bespravno ulaze u kuće, narušavaju javni red i mir, izazivaju tuče...

- U zadnje vrijeme ima i međusobnih sukoba između samih migranata pa i uz upotrebu hladnog oružja - kaže Snežana Galić, portparolka Uprave policije MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Za sada, migrantski kampovi su formirani u Kladuši i Bihaću.

Odobrenje za ulazak u migrantski kamp "Bira" u Bihaću od Međunarodne organizacije za migracije, naša ekipa danas nije dobila. Kako su nam rekli to je radi naše bezbjednosti jer nam za danas nisu mogli obezbijediti pratnju.

Ipak, ispred migrantskog kampa uspjeli smo razgovarati s migrantima. Žale se na uslove, nedostatak odjeće i hrane.

U Crvenom krstu tvrde da je sve pod kontrolom, i da u kampu migranti imaju sve što je potrebno.

- Dobijaju tri obroka dnevno, doručak, ručak i večeru i ono što Crveni krst radi tamo je opsluživanje sa obućom, odjećom i higijenom - navodi Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta grada Bihaća.

Iako Međunarodna organizacija crvenog krsta upozorava da je hitno potrebna humanitarna pomoć za hiljade migranata, koji su zimu dočekali u BiH, u IOM-u navode da je Evropska unija putem različitih projekata Bosni i Hercegovini doznačila više od devet miliona evra, da zbrine migrante. Pitanje je, da li je novac i stigao na pravu adresu.