latinica  ћирилица
13/12/2018 |  11:23 ⇒ 11:27 | Autor: SRNA

Odluke prema kojima će zatvor u I. Sarajevu raditi bez rukovodstva i nadzora

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je odluke o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora u Istočnom Sarajevu i otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, iz kojih se vidi da će ta institucija raditi bez rukovodstva i nadzora.
Zatvor  na nivou BiH (foto:AA) -
Zatvor na nivou BiH (foto:AA)

Prijedlog tih odluka, koje su u posjedu Srne, na dnevnom su redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara.

U odluci o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje  zatvora navedeno je da se gase i Upravni i Nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku od šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

Na koji način će se vršiti kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno iako je riječ o velikom broju radnih mjesta - prema procjenama u tom zatvoru radiće oko 200 zaposlenih.

U obrazloženju prijedloga odluke o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora navedeno je da su stečeni zakonom propisani uslovi potrebni za početak rada zatvora, te da je tehnički prijem završen 28. novembra 2018. godine.

"Zakonom je propisano da Јedinica za sprovođenje projekta, Upravni i Nadzorni odbor prestaju s radom nakon tehničkog prijama objekata Zavoda, o čemu će, na prijedlog ministara, odluku donijeti Savjet ministara BiH. Nadalje, utvrđeno je da nakon 1. januara 2019. godine, kada je odlukom o utvrđivanju datuma potetka rada zatvora predloženo formiranje Zavoda kao upravne organizacije u sastavu Ministarstva pravde, ne postoji potreba za daljim radom i postojanjem Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje Zavoda, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda jer su ispunili svoju svrhu", piše u obrazloženju.

U prijedlogu odluke o utrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kao i roka za imenovanje upravnika Zavoda, navedeno je da je datum početka rada Zavoda 1. januar 2019. godine.

"Od dana početka rada Zavoda, rok za imenovanje upravnika Zavoda je šest mjeseci. Za realizaciju ove odluke, zadužuje se Ministarstvo pravde BiH koje će, nakon početka rada Zavoda i imenovanja upravnika, dostaviti izvještaj Savjetu ministara BiH", navedeno je u prijedlogu odluke.

Srna je objavila da početak rada zavoda opstruiše kadrovska kombinatorika.

Nakon sjednice Savjeta ministara koja je održana prošle sedmice, ministar pravde BiH Јosip Grubeša rekao je da odluka o početku rada zatvora nije donesena "jer je potrebno definisati još neke detalje".

Sagovornik Srne iz Savjeta ministara rekao je da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović počeo da pravi problem i opstruiše taj projekat insistiranjem da mu se kaže ko će biti vršilac dužnosti upravnika i da mu se daju neke dodatne informacije, dok se predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić nije izjašnjavao.

Srna nezvanično saznaje da ministar pravde želi da vršilac dužnosti upravnika bude iz reda hrvatskog naroda, dok se Šarović zalaže da to bude "njegov čovjek".

Šarović nije odgovarao na telefonske pozive.

Otvaranjem zatvora u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža, BiH će dobiti najsavremeniju i najsigurniju zatvorsku ustanovu, u odnosu na sve druge slične namjene u zemlji, ali i na Balkanu.

To će biti jedini zatvor na nivou BiH koji će ispunjavati evropske standarde za smještaj osuđenih, što je posebno značajno ako se uzme u obzir činjenica da entitetske zavode karakteriše problem prekobrojnosti i neadekvatnih kapaciteta.