latinica  ћирилица
13/12/2018 |  12:07 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" biće prikazan na AKH klinici u Beču

Film "Lica Lafore" biće prikazan na dvije specijalne projekcije na AKH klinici u Beču. Projekcije na kojima je najavljeno prisustvo brojnih uglednih ličnosti iz svijeta nauke i medicine države Austrije biće održano 18. i 20. decembra.
AKH klinika u Beču - Foto: RTRS
AKH klinika u BečuFoto: RTRS

Prikazivanje filma "Lica Lafore" organizovano je u saradnji predstavništva Republike Srpske u Beču, AKH državne bolnice i Univerzitetske klinike te Medicinskog fakulteta u Beču.

"Allgemeines Krankenhaus" poznatija pod imenom AKH je univerzitetska klinika u Beču. Ova bolnica osnovana je 1694. godine i jedna je od najvećih u Evropi, treća po veličini u svijetu, ujedno najveća i najpoznatija medicinska ustanova u Austriji. AKH je i sjedište Medicinskog univerziteta u Beču.

Beč i AKH imaju dugogodišnju i svjetski priznatu reputaciju vrhunskog medicinskog centra na svim poljima medicine, ne samo zahvaljujući najmodernijoj medicinskoj tehnici, već i zbog velikog broja prestižnih naučnih dostignuća kao i najnovijih pristupa u liječenju teških oboljenja.

Film "Lica Lafore", biće dio nastavnog programa Srednje škole "Abraham Linkoln" u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Ovaj višestruko nagrađivani film prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Ionis Pharmaceuticals" u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu.
Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi s Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolešću, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.