latinica  ћирилица
13/12/2018 |  12:35 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

SM neće raspravljati o zatvoru u Istočnom Sarajevu

Sa dnevnog reda današnje sjednice Savjeta ministara skinuti su prijedlozi odluka o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i o otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, saznaje Srna.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Predlagač tih odluka je Ministarstvo pravde, a ministra pravde Јosip Grubeša je te prijedloge poslao tek juče, dan uoči održavanja sjednice Savjeta ministara, kad su i uvršteni u dnevni red.

Grubiša nije prisustvovao početku sjednice pa su prijedlozi skinuti sa dnevnog reda. Kako Srna nezvanično saznaje, Grubeša je kasnio na sjednicu jer je imao sastanak u Delegaciji EU u BiH. 

Početku sjednice nisu prisustvovali ni ministri Dragan Mektić i Ismir Јusko.

Ministarstvo pravde BiH pripremilo je odluke o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora u Istočnom Sarajevu i otvaranju Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, koje su u posjedu Srne, i iz koji se vidi da će ta institucija da radi bez rukovodstva i nadzora.

U odluci o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje državnog zatvora navedeno je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u odluci o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluke.

Na koji način će se vršiti kadrovsko popunjavanje nije precizno navedeno iako se radi o velikom broju radnih mjesta - prema procjenama u tom zatvoru radiće oko 200 zaposlenih.