latinica  ћирилица
13/12/2018 |  14:25 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Predviđeni prihodi Fonda solidarnosti veći od šest miliona KM

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na prijedlog finansijskog plana budžeta Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za narednu godinu, prema kojem su predviđeni prihodi s primicima u iznosu od 6.049.400 KM.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

Od ovog iznosa, doprinosi za socijalno osiguranje planirani su u iznosu od pet miliona KM, grantovi 156.400 KM, transferi između različitih jedinica vlasti 892.000 KM, a ostali primici iz transakcija između jedinica vlasti ili unutar njih u iznosu do 1.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Rashodi sa izdacima planirani su u iznosu od 6.049.400 KM, od čega se na rashode za lična primanja zaposlenih odnosi 55.000 KM, na rashode po osnovu korišćenja robe i usluga 68.200 KM, a 5.925.000 KM na doznake na ime socijalne zaštite koje isplaćuju institucije obaveznog socijalnog osiguranja.

Za izdatke za zalihe materijala, robe i sitnog inventara, ambalaže i slično planirani iznos je 200 KM, a 1.000 KM za ostale izdatke iz transakcija između jedinica vlasti i unutar njih.

Ovaj fond do sada je odobrio ukupno 67 zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu, a riječ je o 58 djece, jer je za četvoro liječenje produžavano više puta.

Za liječenje djece u inostranstvu Fond solidarnosti je uplatio oko 1,8 miliona KM.

Djeca su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj.

Najveći broj zahtjeva odnosi se na genetska ispitivanja, a na liječenje su djeca upućivana zbog tumora, leukemije i drugih teških oboljenja.

Najveći iznos Fond solidarnosti je odobrio za transplantaciju koštane srži u Njemačkoj, i to oko 239.000 evra.

Na računima Fonda solidarnosti trenutno se nalazi oko 5,4 miliona KM.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem prošle godine u Republici Srpskoj, s ciljem da se, u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti, prikuplja dodatni novac za omogućavanje dijagnostike i liječenja u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, niti u drugim zdravstvenim ustanovama s kojima Republički fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor.

Vlada Republike Srpske donijela je Uredbu o izmjenama Uredbe o preduzetničkim djelatnostima s namjerom da u jednom propisu budu obuhvaćena rješenja posebnih zakona, s ciljem preciznijeg uređenja uslova za obavljanje određenih djelatnosti.

Cilj je da građanima i registracionim organima za poslovanje u formi preduzetnika budu pružene informacije o razredima djelatnosti, odnosno poslovima koji se mogu obavljati u ovoj privrednoj formi.

"Osim toga, u Uredbi se navode i informacije o razredima djelatnosti, odnosno poslovima za čije je obavljanje potrebno pribaviti odobrenje, saglasnost ili drugi akt nadležnog organa, uz navođenje o kojem se nadležnom organu radi", saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da je prema tome jasno da rješenja Uredbe zavise od odredbi posebnih propisa, kojima se preciznije uređuju uslovi za obavljanje određenih djelatnosti.

"U skladu s tim, a imajući u vidu da su se od donošenja uredbe izmijenila rješenja materijalnih zakona iz više privrednih oblasti, resorno ministarstvo, kao obrađivač uredbe, pristupilo je izradi izmjena ovog propisa radi usaglašavanja njegovih rješenja s odredbama posebnih propisa", pojašnjava se u saopštenju.

Osim toga, na potrebu izmjene Uredbe ukazali su i podnesci građana u kojima je traženo da određeni poslovi budu navedeni na listi preduzetničkih djelatnosti, jer rješenja materijalnih zakona to dopuštaju ili ne utvrđuju ograničenja da ovi poslovi mogu biti obavljani u formi preduzetnika.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Informaciju o realizaciji projekta "Ljetnja škola sporta Republike Srpske 2018" u kojoj je, u Trebinju i drugim gradovima Republike Srpske, učestvovalo oko 1.500 mladih sportista iz 30 oblasti sporta.

"Prema ocjeni trenera i učesnika, škole sporta umnogome su uticale na kvalitet rada, a mladim sportistima je ukazano na značaj i primjenu funkcionalne dijagnostike u sportskim aktivnostima", navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Informaciju o realizaciji projekta Male olimpijske igre Republike Srpske za školsku, 2017/2018. godinu čiji će cjelokupan ciklus biti finansiran sa 312.000 KM.

"Sistem školskih takmičenja znatno doprinosi razvoju pozitivnih efekata u fizičkoj kulturi i sportu Srpske, a Male olimpijske igre predstavljaju faktor koji utiče na poboljšanje i unapređenje sportske kulture, pružaju izvanredne mogućnosti da se osnovci i srednjoškolci opredjeljuju prema sklonostima i sposobnostima za određeni sport", naglašava se u saopštenju.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta izrazilo je namjeru da predstavnici Srpske 2020. godine, pod imenom i zastavom Republike Srpske, učestvuju na Gimnazijadi u Kini, masovnom takmičenju škola svih država svijeta, za šta je već započeta izrada strateških planova.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske da u iznosu od 100.000 KM podrži projekat "Pokretanje finansiranja životne sredine u svrhu niskokarbonskog urbanog razvoja".

Cilj ovog projekta je investiranje u pokretanje koncepta niskokarbonskog urbanog razvoja u Republici Srpskoj i BiH kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova uz smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Projekat podržava ulaganja u tehnički i ekonomski izvodiva niskokarbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima, te promoviše njihovu širu upotrebu od jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora.

Podrška podrazumijeva uspostavljanje finansijskih mehanizama i šeme finansiranja koja doprinosi zaštiti životne sredine, te razvoj i primjenu strateških i zakonskih akata na entitetskom i nivou BiH.

Projekat doprinosi i transformaciji tržišta kroz kreiranje i dalje razvijanje mogućnosti za poslovne subjekte i javna preduzeća zadužena za upravljanje otpadom da ponude niskokarbonske proizvode i usluge u urbanim sredinama u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Ispunjenje projektnog cilja zahtijeva integralni pristup u realizaciji projekta koja je planirana u periodu 2018-2023. godine posredstvom Razvojnog programa UN uz učešće Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, te federalnog Ministarstva životne sredine i turizma i Fonda za zaštitu životne sredine FBiH.

U okviru projekta planirano je da se pruži podrška nadležnim ministarstvima u revidiranju, kreiranju i harmonizaciji strateškog i zakonskog okvira iz oblasti zaštite životne sredine, potrebnog za uspostavljanje koncepta niskokarbonskog urbanog razvoja.

Globalni fond za zaštitu životne sredine odobrio je u junu 2016. godine 2,37 miliona dolara donacije za finansiranje ovog projekta.

Vlada Republike Srpske prihvatila je informaciju o projektu "Pomoć BiH u poboljšanju kvaliteta vazduha i upravljanju kalitetom vazduha" čiji je cilj unapređenje upravljanja i poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i jačanje kapaciteta za upravljanje kvalitetom vazduha.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH se suočava s nizom izazova u ovoj oblasti i njeni građani su izloženi nivou zagađenja vazduha koji je među najvišim u Evropi, čemu doprinosi niz različitih izvora emisije.

Ovi podaci ukazuju da je BiH jedna od najzagađenijih zemalja u svijetu i spada u tri zemlje s najvišim procentom mortaliteta u vezi sa zagađenjem vazduha.

Takođe, institucije nadležne za praćenje kvaliteta vazduha su nedovoljno opremljene da efikasno prate i rješavaju ovaj kompleksan problem.

Švedska agencija za zaštitu životne sredine, u dijalogu s predstavnicima Švedske ambasade i Švedske agencije za razvoj saradnje u BiH, pokrenula je aktivnosti da se ispitaju mogućnosti za razvoj programa koji bi pomogao u rješavanju nekih od glavnih izazova s kojima se BiH susreće u oblasti zagađenja vazduha, te je kreiran projekat kojim bi institucijama u BiH bila pružena pomoć u smanjenju zagađenosti vazduha.

Pomoć se odnosi na osiguranje kapaciteta za mjerenje, praćenje i upravljanje podacima o kvalitetu vazduha, jačanje svijesti građana o tome, pružanje podrške ekološkoj inspekciji, izrada studija o izvorima zagađenja, kao i ispitivanje mogućnosti direktnih intervencija za poboljšanje kvaliteta vazduha.

Projektom upravlja Švedska agencija za zaštitu životne sredine, koja će se u sprovođenju konkretnih aktivnosti oslanjati na švedske partnere i relevantne institucije iz Republike Srpske i FBiH koje će biti uključene u projektne aktivnosti.

Projekat se finansira donatorskim sredstvima Švedske, a predviđeno je da traje od 2018. do 2022. godine.

Vlada je zadužila Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da posredstvom imenovanih predstavnika kontinuirano prate aktivnosti na realizaciji projekta, imajući u vidu ustavne i zakonske nadležnosti Republike Srpske.

Za ove aktivnosti Vlada je zadužila i Inspektorat Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Republički hidrometeorološki zavod i Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.