latinica  ћирилица
13/12/2018 |  16:09 ⇒ 16:47 | Autor: TANЈUG

Ikone vraćene eparhijama SPC u Hrvatskoj

Kulturna dobra iz Eparhije osječko-poljske i baranjske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i Eparhije pakračko-slavonske otpremljena su u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.
Crkva (Foto:Ilustracija) -
Crkva (Foto:Ilustracija)

Otpremanje dobara uslijedilo je nakon što je Mješovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povrat kulturnih dobara utvrdila da su se za to stekli svi neophodni uslovi.

Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj vraćene su 63 ikone, Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 11 ikona, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini u Eparhiji pakračko-slavonskoj vraćeno je 108 ikona koje će se čuvati u novom depou Eparhijskog dvora u Pakracu, na osnovu Sporazuma između dvije zemlje i pratećeg Protokola, uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Na sastanku Mješovite komisije, koji je održan u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture - Petrovaradin, usvojen je zapisnik s prethodne sjednice Komisije održane u julu u Zagrebu.

Razgovaralo se o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz Eparhije dalmatinske i u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i nastavku obnove Eparhijskog dvora u Pakracu s riznicom.