latinica  ћирилица
13/12/2018 |  16:12 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Petrović podnio prijavu, uprava RiTE "Ugljevik" odbacuje kvalifikacije

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović podnio je prijavu bijeljinskom tužilaštvu protiv uprave RiTE "Ugljevik" zbog nesavjesnog poslovanja.

Petrović smatra da je zbog lošeg poslovanja u pitanje dovedeno i funkcionisanje ugljevičke TE. Sa ovom se kvalifikacijom ne slažu u upravi RiTE "Ugljevik".

Posljednjim neplanskim ispadom ugljevičke Termoelektrane sa mreže Elektroprivredi Srpske nanesena je materijalna šteta od 1,2 miliona maraka, ističe Luka Petrović i dodaje da je Uprava RiTE "Ugljevik" već preduzela neke mjere i izvršila smjene.

"Ali, kao odgovorni ljudi smatramo da i institucije Republike Srpske treba da provjere činjenice, indicije, sumnje i na kraju svi treba da odgovaraju", rekao je Petrović.

U RiTE "Ugljevik" odbacuju kvalifikaciju "nesavjesno poslovanje", jer, odgovorno, stručno i pošteno obavljaju svoje poslove, ističu.

"Prijava se odnosi na zastoj koji se desio 29.11. 2018 godine, zbog pucanje cijevi u plafonskom dijelu. Mi svake godine imamo dvadesetak neplanskih ispada , od 1986. godine preko 300 ispada. To su stvari koje se ne mogu predvidjeti. To su stvari koje se dešavaju", izjavio vršilac dužnosti generalnog direktora RiTE "Ugljevik" Čedomir Stojanović.

Dodao je da će RiTE "Ugljevik" ispuniti plan proizvodnje od 130.000 megavat časova. S druge strane , Luka Petrović najavljuje kontrole i u distributivnim preduzećima, i svim proizvodnim sistemima, jer je Vlada vlasnik 80% kapitala i želi znati šta se dešava.

"Vlasnik želi informaciju, dakle Vlada Republike Srpske, o tome kako se posluje , a mi se u skladu sa tim i ponašamo. Siguran sam da će i mali akcionari, Fondovi podržati ovakvu akciju, jer želimo da zaštitimo i kapital malih akcionara od 20 odsto", dodao je Petrović.

U nekim medijima Nedeljko Ćorić predsjednik bijeljinskog SNSD-a već je imenovan za novog direktora RiTE "Ugljevik". On kaže da su ga ranije postavljali za ministra energetike, sada za direktora, a da će uskoro smisliti neku treću funkciju.