latinica  ћирилица
13/12/2018 |  16:16 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Zašto se aktuelnom Savjetu ministara žuri da pokrene pitanje integracije BiH u NATO?

Savjet ministara uveliko radi na izradi Nacionalnog plana za status BiH, u okviru Akcionog plana za članstvo u NATO-u. Danas je kompletirana Komisija za NATO integracije. Zamjenik predsjednika Komisije Sead Јusić rekao je da Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti nije relevantna za njen rad.

S druge strane, savjetnik predsjedavajuećeg Predsjedništva BiH Srđan Perišić kaže da postojeći Savjet ministara ne može da raspravlja o aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, jer se nalazi u tehničkom mandatu.

Odlazeći Savjet ministara potpuno ignoriše stav Republike Srpske o vojnoj neutralnosti i protivljenje srpskog naroda ulasku u NATO. Kompletirali su Komisiju za NATO integracije, ubacili u njen sastav Srbe koji se, kako saznajemo, tome protive, dok se na druge vrši pritisak. Sjednica Komisije zakazana je za 20. decembar. 

"Sada je dužnost Komisije da već davno urađeni Nacionalni plan za naš status u MAP-u uradi, ažurira, On će biti razmatran na narednoj sjednici Komisije i upućen prema Savjetu ministara BiH", rekao je Јusić.

Nacionalni godišnji plan onda bi Savjet ministara mogao da proslijedi u Brisel, a da se o njemu ne moraju izjasniti Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH. Time bi aktuelni Savjet ministara zloupotrijebio tehnički mandat u kome se nalazi i u nepovoljan položaj doveo novoizabrane predstavnike iz Srpske, koji se o pitanju članstva u NATO-u rukovode Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

"Očito da se u Briselu i postojećeim ministrima u postojećem Savjetu ministar žuri da prije formiranja nove vlasti u zajedničkim institucijama BiH stave pred svršen čin Milorada Dodika i time onemoguće dejstvo Rezolucije o vojnoj neutralnosti Republike Srpske", smatra Perišić.

Ogromna je odgovornost na srpskim članovima Komisije za NATO integracije da bez obzira što rade u institucijama BiH, zastupaju stav o vojnoj neutralnosti, odnosno da prenesu negativno raspoloženje srpskog naroda prema NATO-u. 

"Mi ne želimo da postoji NATO granicna između Republike Srpske i Srbije. Eekli smo tada i rekli su svi politički subjekti, ledaćemo šta radi Srbija i tako ćemo se ponašati. Taj dokument koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske predstavlja orjentir za sve nas u institucijama Srpske", izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanovič.

Nakon što je mirovao osam godina jer nije ispunjen ključni uslov o knjiženju vojne imovine, ministri spoljnih poslova zemlja članica NATO-a aktivirali su Akcioni plan za članstvo i time odškrinuli vrata BiH. Radikalan zaokret u politici prema BiH tumači se namjerom NATO-a da suzbije tzv. „ruski“ uticaj na Balkanu.