latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:15 | Autor: SRNA

Ademović: Od Vikića sam čuo za ubistvo pripadnika ЈNA

Kemal Ademović, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Dragana Vikića, rekao je danas pred Sudom BiH da je od Vikića čuo za ubistvo osam zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

U predmetu "Veliki park", osim Vikiću, sudi se i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH u vezi sa događajem u Velikom parku, gdje je u aprilu 1992. godine ubijeno osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti, Ademović je rekao da je o tome saznao jedno veče, nekoliko dana nakon 18. aprila, kad je učestvovao u akciji izvlačenja protivoklopnih sredstava iz fabrike "Pretis" u sarajevskom naselju Vogošća.

"Došao sam naveče kasno u Dom policije /gdje je bila smještena jedinica specijalne policije/ i vidio da je ulica na raskršću ispod mokra, a nije padala kiša. Pitao sam dežurnog šta je bilo, ali mi nije znao reći. Naredno jutro na sastanku kod komandanta /Vikića/ on mi je rekao da je neko ubio zarobljene vojnike Teritorijalne odbrane Republike Srpske i da su o tome obaviješteni nadležni organi", naveo je Ademović.

Tužilaštvo BiH podsjetilo je svjedoka da je o ovom događaju 2006. godine iskaz dao Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, a 2016. godine Tužilaštvu BiH, koje je on svojevremeno potpisao, i da se oni ne podudaraju sa danas rečenim.

Ademoviću, koji je 1996. godine postavljen za direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju /AID/, pročitan je zapisnik svjedočenja iz 2006. godine, kada je rekao da mu je Vikić na tom sastanku rekao da je Miro Žmiro doveo zarobljenike u Dom policije, ali da je on odbio da ih zadrži u tom objektu i da mu je rekao da ih vodi u Centralni zatvor u Sarajevu.

Na pitanje da li je ovo tačno, Ademović je rekao da bi moglo biti.

Takođe mu je pročitan zapisnik svjedočenja iz 2016. godine, kada je naveo da mu je Vikić rekao da je sporne večeri čuo pucnjavu ispod Doma policije, nakon čega je istrčao vani, ali da nikoga nije vidio.

Vikić je, prema tadašnjem Ademovićevom svjedočenju, dodao da je usmeno čuo da su neki ljudi ubijeni, ali je svjedok danas rekao da nije siguran u ovo svjedočenje.

U svom današnjem iskazu Ademović je naveo da je kao direktor AID-a 1996. godine čuo da neko pominje Nedžada Herendu i to u kontekstu da je Herenda jedan od mogućih egzekutora ove grupe vojnika ЈNA ispod Doma policije.

Takođe je rekao da je iz medija čuo da je Herendu saslušavao Edin Garaplija iz AID-a, kojem je kao direktor Agencije bio nadređeni, i da ne zna po čijem je nalogu to radio.

Ademović je potvrdio da su u aprilu 1992. godine u Domu policije jedno vrijeme uz pripadnike Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH boravili i pripadnici paravojne jedinice koju je predvodio Јuka Prazina, te da su u ovom objektu bili smješteni i pripadnici Službe državne bezbjednosti.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na prethodnom ročištu, 6. decembra, bivši pripadnik Specijalne jedinice Mirsad Vilić rekao je da je tek poslije dva-tri mjeseca čuo za ubistvo vojnika i da ih je likvidirao Herenda.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. decembra, kada bi Ademovića trebalo da završi svoje svjedočenje.