latinica  ћирилица
13/12/2018 |  17:27 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Vučić: Namjera Prištine da formira vojsku izaziva veliku zabrinutost

Namjera Prištine, da formira vojsku, izaziva veliku zabrinutost za budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na sastanku sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom. Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali će situacija, kad Priština sutra, protivno međunarodnom pravu, donese odluku o formiranju vojske – biti značajno pogoršana, ističe Vučić.

Ni po jednom međunarodnom pravnom aktu Priština nema pravo da formira vojsku i za nas je to ilegalno, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Sve što radi Priština, bilo – a očigledno je uz dozvolu i podršku Amerikanaca i Britanaca, vjerovatno i nekih drugih, je protivpravno i ilegalno i u suprotnosti sa članom 9 tačkom B u kojoj se nedvosmisleno govori da je posao KFOR-a – ne zaboravite, Kfor je dobio mandat od UN po Rezoluciji 1244 - da razoruža sve albanske oružane formacije", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako iz KFOR-a tvrde da je riječ o redovnoj vježbi, pokreti njihovih vozila na sjeveru Kosmeta dodatno zastrašuju Srbe u pokrajini, pogotovo što se to dešava u isto vrijeme kad se najavljuje formiranje takozvane kosovske vojske.

"Rezolucija 1244 je tu veoma jasna – ako više ne postoji način da se poštuju rezolucije Saveta bezbjednosti i ako se one u jednom vrlo važnom elementu krše tako brutalno, onda je pitanje šta Srbi na Kosovu i Metohiji uopšte mogu da očekuju", istakao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je pismo na adrese 53 ministra odbrane najvažnijih zemalja svijeta, obavještavajući ih o tome koliko je opasno praviti vojsku na prostoru Kosmeta i koliko to može da utiče na mir u čitavom regionu. 

"To je apsolutno suprotno i Rezoluciji 1244, dakle u tom smislu, pa čak i Ustavu Kosova, ovom ustavu, oktroisanom ustavu Kosova kakav postoji, dakle apsolutno je neustavan čin, čak i sam čin transformacije je neustavan, a kamoli formiranje vojske Kosova", smatra analitičar Cvijetin Milivojević.

"Američki potez da vozila dodijele kosovskim snagama bezbjednosti upravo u trenutku kad se odbrojavaju sati do donošenja paketa zakona o kosovskoj vojsci je vrlo jasna poruka Vašingtona da oni stoje iza tog projekta i da oni u potpunosti podržavaju stvaranje vojske Kosova", dodao je vojni analitičar Aleksanadr Radić. 

Zvanični Beograd poručuje da će učiniti sve što može da pomogne narodu na Kosmetu i sačuva mir, ali da neće dozvoliti ponižavanje Srbije i srpskog naroda.