latinica  ћирилица
14/12/2018 |  07:26 ⇒ 11:36 | Autor: RTS

Zakoni usvojeni: Kosovo formiralo vojsku (FOTO)

Parlament samoproglašenog Kosova danas odlučuje o tri nacrta zakona: Zakonu o kosovskim bezbjednosnim snagama, Zakonu o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i Zakonu o ministarstvu odbrane. Time bi bila omogućena transformacija KBS u takozvanu kosovsku vojsku.
Skupština samoproglašenog Kosova - Foto: RTS
Skupština samoproglašenog KosovaFoto: RTS

11.30 -  Izglasana sva tri zakona kojima se omogućava transformacija KBS u kosovsku vojsku.

11.20 - U okolini Gračanice okupljaju se Albanci kako bi otišli u Prištinu da proslave. Na putevima su pojačane kontrole policije

11.10 - Usvojen zakon o takozvanim kosovskim bezbjednosnim snagama. Slijedi glasanje o zakonu u službi u KBS.

10.46 - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da bi usvajanje zakona kojim se omogućava formiranje takozvane vojske samoproglašenog Kosova predstavljalo dovršavanje legalizacije terorističke OVK.

10.43 – "Dok se čeka glasanje u Skupštini Kosova, da podsjetimo da sigurnost jedne zemlje zavisi od kvaliteta odnosa bezbЈednosti, mirnih odnosa sa susednim zemljama, ali i od snage i profesionalizma njenih oružanih snaha", napisao je na Tviteru američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

10.35 – Sa 107 glasova "za" usvojen nacrt zakona o Ministarstvu odbrane, javlja dopisnik RTS-a. Niko nije glasao "protiv".

10.15 – Reporter RTS-a javlja da je u parlamentu jako obezbjeđenje i da je otežan rad novinara.

10.00 - Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je "sagledana situacija" na prostoru Kosova i Metohije zbog najave formiranja vojske samoproglašenog Kosova, da je o svakom detalju obaviješten i Aleksandar Vučić, predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije, koja je spremna da ispuni svako njegovo naređenje.

09.30 - Ukoliko je samoproglašeno Kosovo posvećeno evroatlantskom putu, onda ga je u posljednjih nekoliko sedmica značajno napustilo, a posljednji postupci Prištine predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa "ljubimca zapadnih sila", ocjenjuje Bi-Bi-Si.

09.10 - Istoričar Aleksandar Raković smatra da bi Vojska Srbije trebalo da reaguje ukoliko vojska samoproglašenog Kosova, čije formiranje je najavljeno za danas, uđe na sjever Kosova i Metohije i zaposjedne administrativne prelaze Јarinje i Brnjak.

09.00 - Na mostu koji deli sjeverni i južni dio Kosovske Mitrovice uoči današnjeg izjašnjavanja o formiranju vojske Kosova u Prištini, stacionirano je više vozila Kfora.

Oklopna vozia i džipovi (Foto: © Tanjug / Sava Radovanović)

Sva tri zakona su usvojena u oktobru u prvom čitanju uz podršku svih nesrpskih poslanika. Oni su tada napustili sjednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba na Kosovu i Metohiji.

Ime snaga neće biti promijenjeno jer su za to potrebne izmjene ustava, što nije moguće bez glasova srpskih poslanika.

Zvanični Beograd i Srbi na Kosmetu protive se inicijativi Prištinskih vlasti.  Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da namjera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244. Dodao je da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

Najavljeno je da će Vučić u naredna 72 sata obići jedinice u Kopnenoj zoni bezbjednosti na prostoru juga Srbije.

U Prištini i u drugim sredinama na KiM je mirno, javlja dopisnik RTS-a. Noćas je zasjedao Savjet za bezbjednost u Prištini a razmatrano je rukovođenje situacijom nakon glasanja u parlamentu.

Sva tri zakona su usvojena u oktobru u prvom čitanju uz podršku svih nesrpskih poslanika. Oni su tada napustili sjednicu navodeći da transformacija KBS nije po zakonu i u interesu Srba.

Јuče se kosovski predsednik Hašim Tači pojavio u uniformi i izvršio smotru jedinica KBS. Na ulicama Prištine i drugih gradova su okačene američke zastave.

Ipak, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice građani su izrazili protest tako što su okačili srpske trobojke na prozore, terase i izloge.