latinica  ћирилица
14/12/2018 |  07:33 ⇒ 12:17 | Autor: sputniknews.com

Dimne bombe, suzavac i flaše: Haos u Budimpešti (VIDEO/FOTO)

Na protestu više hiljada Mađara protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima. U Budimpešti je došlo do sukoba sa policijom koja je upotrijebila suzavac i biber sprej da bi ih rastjerala ispred parlamenta.
Haos u Budimpešti - Foto: AP
Haos u BudimpeštiFoto: AP

Nakon što su prošli kroz centar Budimpešte, jedan broj  demonstranata kasno sinoć vratio se na trg Košut, i pored poziva da skup ostane miran, bacajući flaše i dimne bombe na policiju koja je čuvala zgradu parlamenta, javio je AP.

Hiljade Mađara protestovalo je u četvrtak uveče u Budimpešti, nastavljajući demonstracije koje su počele u srijedu protiv novih zakona o radu i upravnih sudova.

​Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana usvojila je nova dva zakona u srijedu, i pored protesta opozicije i nereda na ulicama, prenio je Rojters.

Oko 3.000 demonstranata okupilo se ispred parlamenta i sinoć i potom blokiralo saobraćaj na jednom od mostova preko Dunava.

 Demonstranti su, prvenstveno, nezadovoljni zakonom koji poslodavcima omogućava da od zaposlenih traže da godišnje rade do 400 sati prekovremeno

Usvojen je i zakon o upravnim sudovima za koji grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi mogao dovesti do političkog mješanja u pravosudna pitanja. Mađarska vlada odbacuje takve optužbe.