latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:29 ⇒ 11:19 | Autor: Agencije

EU: Neophodno smanjiti tenzije i riješiti probleme

Nakon samita u Briselu, Savjet Evrope je saopštio da neće insistirati na uvođenju novih sankcija protiv Rusije zbog incidenta u Kerčkom moreuzu, uprkos insistiranju Ukrajine i zemalja istočne Evrope.
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergejev) -
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergejev)

Istovremeno, u dokumentu koji je objavljen po završetku samita navodi se i da je EU krajnje zabrinuta zbog eskalacije situacije u Azovskom moru i Kerčkom moreuzu, kao i zbog kršenja međunarodnog prava od strane Rusije.

Kako prenose ruski mediji, ta odluka je donijeta jer većina evropskih zemalja smatra da je uvođenje novih ograničavajućih mjera protiv Rusije u ovom trenutku kontraproduktivno.

Prema riječima izvora iz EU, neophodno je smanjiti tenzije i riješiti probleme kada je riječ o inspekcijama brodova u tim vodama.

EU produžila postojeće sankcije

Istovremeno, Evropska unija donijela je jednoglasno odluku da se produže ekonomske sankcije Rusiji.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk napisao na svom Tviter nalogu da je odluka donijeta zbog nultog napretka u primjeni sporazuma iz Minska.

 Decision: EU unanimously prolongs economic sanctions against Russia given zero progress in implementation of Minsk agreements.

Mjere protiv ruske ekonomije trebalo je da isteknu narednog mjeseca, ali njihovo ukidanje zavisi od toga da li EU smatra da Rusija poštuje mirovni sporazum iz Minska, navodi AP.

EU je uvela Rusiji sankcije 2014. i od tada ih redovno produžuje zbog nedostatka napretka u primjeni mirovnog sporazuma.

U posljednje vrijeme, Moskva optužuje Kijev za učestale napade u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Najnovija kriza u odnosima Moskve i Kijeva izbila je krajem novembra kada je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda kod moreuza Kerč. Tom prilikom uhapšena su 24 ukrajinska mornara.

Sa druge strane, ukrajinska Vrhovna rada izglasala je uvođenje jednomjesečnog ratnog stanja u deset regiona.