latinica  ћирилица
14/12/2018 |  08:30 ⇒ 10:36 | Autor: RTRS

Osmogodišnjak vozi bager; Za kućnog ljubimca ima divlju svinju

Nikola Vukosav iz Nevesinja ima samo osam godina, a zna da upravlja poljoprivrednim i građevinskim mašinama. Za bagere i traktore zainteresovao se kao petogodišnjak i sve naučio od oca, pod čijim budnim okom i sjeda za volan. Za ovu posebnu vještinu dobio je nagradu „Super poletarac“, koju dodjeljuje Radio Nevesinje.

Na umijeću upravljanja teškim mašinama Nikoli bi pozavidjeli i mnogo stariji i iskusniji bageristi. Ovom osmogodišnjaku to ide kao od šale. Јedva čeka vikend, slobodno vrijeme i odlazak na selo Udrežnje.

- Vozim skipa, bagera, traktor i biciklo, i ništa više - kroz smjeh kaže osmogodišnjak, pa nastavlja:

- Pomažem tati i stričevima, gledao sam kako on vozi i naučio tako. Volio bih da budem vozač kad porastem - otkriva svoje želje Nikola Vukosav.

nikola, vukosav

Za posebne vještine i znanje, ovaj nesvakidašnji osmogodišnjak dobio je nagradu "Super Poletarac" godine, koju već šest godina dodjeljuje Radio Nevesinje, najmlađim sugrađanima koji se od vršnjaka izdvajaju talentom, znanjen, neobičnom vještinom.

- Ove godine Super poletarcu Nikoli bi pozavidjeli mnogi stariji. Prosto smo osatli zapanjeni kojom lakoćom i vještinom upravlja mašinama - ističe Dragan Grahovac, direktor Radio Nevesinja.

Nikola je ne samo najspretniji vozač u 16-očlanoj porodici Vukosav, nego i najmlađi. Neobično za današnje prilike Vukosavi na imanju pod jednim krovom rade, proslavljaju značajne datume i potomke uče slozi i zajedništvu.

- Živim sa rodicama, rođacima, stričevima, strinama. Tu su tata, mama i đed. Navikli smo, i mislim da nam je tako najljepše - dodaje osmogodišnji Nikola.

Ovakav vid zajedništva rijedak je ne samo u Nevesinju, već i u regionu.

- Složna družina na Udrežnju, rijetkost je za današnje prilike. I kad govorimo o bijeloj kugi, Vuksoavi su primjer zdrave, brojne proodice - poručuje Dragan Grahovac.

Nikola je još po nečemu poseban- ima nesvakidašnjeg ljubimca- divlju svinju Miciku, koju hrani iz ruke. Dobar je učenik i voli matematiku, ali oko budućeg zanimanja nema dilemu. Ljubav prema četverotočkašima je presudila.