latinica  ћирилица
14/12/2018 |  09:30 ⇒ 14:06 | Autor: SRNA

Bi-Bi-Si: Kosovo skrenulo sa evroatlantskog puta

Ako je samoproglašeno Kosovo posvećeno evroatlantskom putu, onda ga je u posljednjih nekoliko sedmica značajno napustilo, a posljednji postupci Prištine predstavljaju odstupanje od dugogodišnjeg statusa "ljubimca zapadnih sila", ocjenjuje Bi-Bi-Si.
Albanci protestuju u Prištini - Foto: AFP
Albanci protestuju u PrištiniFoto: AFP

Britanski medij napominje da je samoproglašeno Kosovo prvo uvelo carine na robu iz centralne Srbije i BiH, koje su kasnije povećane na 100 odsto, a da se sada poslanici samoproglašenog Kosova pripremaju za glasanje o osnivanju vojske.

Dopisnik Bi-Bi-Sija za Balkan Gaj Deloni napominje da su obje mjere vlasti samoproglašenog Kosova suprotne upozorenjima, prijetnjama i pozivima Evropske unije i NATO-a.

Navodi da će današnjim glasanjem, bezbjednosne snage samoproglašenog Kosova, koje imaju 4.000 pripadnika, biti preinačene u profesionalnu vojsku na teritoriji na kojoj su od 1999. godine raspoređene NATO snage.

Glasanje je razljutilo premijerku Srbije Anu Brnabić, koja je čak govorila o mogućem odgovoru srpske vojske, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio podršku Rusije i Kine, piše Deloni.

Deloni napominje da Srbija nove snage koje će kontrolisati vlasti u Prištini, vidi kao prijetnju srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

Dopisnik Bi-Bi-Sija podsjeća da se do prije tri mjeseca na području zapadnog Balkana govorilo samo o razmjeni teritorije između Srbije i samoproglašenog Kosova, činu koji bi trebalo da okonča spor dvije strane, nakon šestogodišnjih pregovora uz posredništvo Brisela.

Bi-Bi-Si piše da posljednji postupci predstavljaju odstupanje samoproglašenog Kosova od dugogodišnjeg statusa "ljubimca zapadnih sila".

U tekstu Bi-Bi-Si podsjeća da se na Kosovu i Metohiji nalazi najveća civilna misija EU i misija KFOR-a i  da se području pruža velika međunarodna humanitarna pomoć.

Deloni navodi da komentar premijera samoproglašenog Kosova kako visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini "guši pregovore Beograda i Prištine",  vidi kao "ujed za ruku koja hrani Kosovo skoro dvije decenije".

Mogerinijeva je ranije istakla da je uvođenje carina protiv duha saradnje u regionu i da očekuje da samoproglašeno Kosovo povuče odluku i da je uvjerena da strane mogu da nastave dijalog.

Stručnjak za Balkan u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka DŽejms Ked Lindzi istakao je da je za odnose Beograda i Prištine zabrinut više nego ikad i naglasio da dijalog već godinama nije dobar.

Bi-Bi-Si dodaje da je potez osnivanja vojske samo pogoršao situaciju u odnosima dvije strane.

Agencija navodi da je nezamislivo da će samoproglašeno Kosovo okrenuti leđa EU, ali da trenutno pokazuje nezainteresovanost za odnose sa Briselom.