latinica  ћирилица
14/12/2018 |  10:46 | Autor: SRNA

Drecun: Legalizacija terorističke OVK

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je da bi usvajanje zakona kojim se omogućava formiranje takozvane vojske samoproglašenog Kosova predstavljalo dovršavanje legalizacije terorističke OVK.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

On je istakao i da je to jednostran potez "kao rezultat političkog nasilja nad srpskim narodom" na Kosovu i Metohiji.

Drecun je ocijenio za RTS da sada Albanci neće preduzimati nikakve ozbiljnije akcije, ali da uvijek postoji opasnost da se ta formacija upotrijebi protiv srpskog naroda.

On je naveo da Srbija ne upućuje nikakvu prijetnju, ali da traži od Kfora i NATO-a da realizuju svoj mandat i ne dozvole da srpski narod bude ugrožen.

Drecun je istakao da, s druge strane, Beograd šalje poruku da se neće dozvoliti rasplamsavanje krize.

On je napomenuo da će takozvana kosovska vojska biti nelegalna formacija, suprotna Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN i samom ustavu samoproglašenog Kosova.

U Prištini će se danas na sjednici parlamenta naći tri nacrta zakona - zakon o kosovskim bezbjednosnim snagama, zakon o službi u kosovskim bezbjednosnim snagama i zakon o ministarstvu odbrane.

Riječ je o rješenjima kojima će biti omogućena transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku samoproglašenog Kosova, a čemu se Srbi oštro protive.