latinica  ћирилица
14/12/2018 |  12:07 ⇒ 14:22 | Autor: sputniknews.com

Stoltenberg o kosovskoj vojsci: Žalim zbog odluke

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament donio odluku o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga, i pored zabrinutosti Alijanse.

"I mada je tranzicija Kosovskih bezbjednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, jasno smo stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vrijeme", poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbjednosnih snaga u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom.

"Sa promjenom mandata, Sjevernoatlantski savjet sada će morati da izvrši ponovnu procjenu stepena saradnje NATO-a sa KBS-om", navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbjednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Sve strane moraju da obezbijede da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog", ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao jedino održivo političko rješenje za region", zaključeno je u saopštenju.