latinica  ћирилица
14/12/2018 |  14:15 ⇒ 14:26 | Autor: SRNA

Đurić: Tzv. vojska - okupaciona oružana formacija

Odluka o formiranju vojske samoproglašenog Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na Srbiju s ciljem nasilnog odvajanja dijela teritorije i stvaranja takozvane nezavisne republike na cijelom području južne srpske pokrajine, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je poručio da će Srbija reagovati na kršenje međunarodnog prava, čime je stvorena ilegalna okupaciona formacija na teritoriji Srbije, a čiji je protivpravni i seperatistički karakter nedvosmislen.

"Predsednik Srbije zajedno sa Vladom i nadležnim službama će preduzimati celishodne i potrebne, Ustavom i zakonom utvrđene korake radi očuvanja mira, bezbednosti i opstanka našeg naroda na Kosmetu", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, formalnopravne opcije koje su državnom rukovodstvu na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na dijelu teritorije, kao i različite oblike upotrebe oružanih snaga, o čemu odluku u skladu sa Ustavom i zakonima može donijeti predsjednik Republike i drugi nadležni organi.

Đurić je napomenuo da građani Srbije nikada neće zaboraviti ulogu i podršku koje su neke od zapadnih zemalja pružile Prištini u formiranju takozvane vojske Kosova, a koje su prethodno izvršile agresiju na zemlju i ubile na hiljade civila, ali ni podršku prijatelja Srbiji.

Skupština samoproglašenog Kosova usvojila je danas set od tri zakona kojima se omogućava transformacija kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku samoproglašenog Kosova.