latinica  ћирилица
14/12/2018 |  14:26 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Srpska ne podržava aktivaciju MAP-a (FOTO)

U Banjaluci je, na inicijativu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, održan sastanak zvaničnika Srpske, izabranih zvaničnika u institucijama BiH iz Republike, predstavnika nadležnih institucija i parlamentarnih političkih partija u Srpskoj, kao i udruženja i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata. Predsjednica Srpske Željke Cvijanović poručila da Srpska ne podržava aktivaciju MAP-a.

"Zauzeli smo vrlo jasan stav. Ne podržavamo aktivaciju MAP-a i tražimo od srpskih predstavnika u Savjetu ministara da se ne bave tim pitanjem, jer oni dolaze iz Srpske i treba da poštuju stavove Srpske. Nedopustivo je da se vrši prenos imovine Republike Srpske i tu smo poruku jasno poslali, kao što smo u vezi s pitanjem NATO-a kategorično ponovili stav da o članstu u NATO-u u potpunosti pratimo Srbiju", naglasila je Cvijanovićeva.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Cvijanovićeva je istakla da rješenja sadržana u Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine predstavljaju isključivi okvir za djelovanje svih organa i institucija Srpske, izabranih i imenovanih predstavnika Republike u institucijama BiH, te njenih predstavnika u međunarodnim organizacijama i forumima o pitanjima pristupanja BiH bilo kom vojnom savezu.

Ona je dodala da su učešćem na današnjem sastanu, svi akteri pokazali jedinstvo i političku zrelost.

Cvijanovićeva smatra da je važno pomenuti i druge aspekte, a tiču se navoda da neka zemlja kada uđe u NATO postane prosperitetna, ima mehanizme da se odupre krizama i postaje poželjna destinacija za strane investitore.

"To nije tačno jer primjeri pokazuju da su neke od članica NATO-a bile najviše izložene svjetskoj krizi i trpjele posljedice globalne krize, a mnoge nisu dočekale da im investitori pohrle. Druga važna dimenzija je i da mi ne možemo finansijski da podnesemo terete koje zahtijeva članstvo u NATO-u. Vjerujem, kao i naši građani, da bi se u slučaju bilo kakvog konflikta među etničkim grupama ovdje ili udara sa strane, neke intervencije, Oružane snage BiH raspale", zaključila je Cvijanovićeva.

"Ovaj sastanak je bio veoma važan i pokazao je jedinstvo", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji se osvrnuo i na današnju odluku Prištine o formiranju vojske.

Naglasio je da je dio međunarodnie zajednice podržao ovu odluku te da se da se ovim promijenila regionalna stabilnost.

"Razmotrićemo svoje učešće u Oružanim snagama BiH", dodao je Dodik i istakao da će zahtijevati da se Predsjedništvo BiH odredi prema ovoj situaciji.

Međunarodna zajednica ignoriše potrebe i zahtjeve Republike Srpske, istakao je Dodik i još jednom naglasio da je za Srpsku najbolje rješenje vojna neutralnost.

Milorad Dodik, Željka Cvijanović - pres (Foto: RTRS)

Sastanak je bio posvećen pitanju aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO i poziciji Republike Srpske, posebno u svjetlu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 18. oktobra prošle godine.

Sastanku, osim Cvijanovićeve, prisustvuvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar za prostornoi uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i ministar pravde Srpske Anton Kasipović.

Prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, kao i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik DNS-a Milorad Pavić, predsjednik SP-a Petar Đokić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić, kao i Nedeljko Glamočak iz SDS-a i Perica Bundalo iz PDP-a, kao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih civila i poginulih boraca Nedeljko Mitrović i predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

Skupu su prisustvovali predsjednik Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac, predsjednik Organizacije starješina Republike Srpske Milovan Milutinović i predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak, te ministri bezbjednosti i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Dragan Mektić i Mirko Šarović nisu došli na sastanak.

Ranije je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da je stav Republike Srpske u pogledu članstva u NATO i drugim eventualnim vojnim savezima neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze sve do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi bila donesena konačana odluka o ovom pitanju.

Povezane vijesti:

Dodik najavio inicijativu za osudu formiranja vojske Kosova

Takozvana vojska Kosova - direktan udar na stabilnost u regionu