latinica  ћирилица
14/12/2018 |  19:25 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Saslušan Himzo Selimović zbog ratnih zločina nad Srbima u Goraždu

Bivši direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, i kandidat za zamjenika direktora Federalne policije, Himzo Selimović saslušan je u Tužilaštvu BiH, kao osumnjičeni u predmetu ratnog zločina nad Srbima u Goraždu, saznaje naša televizija. Osumnjičena su još četvorica Bošnjaka, aktivnih pripadnika Oružanih snaga BiH i MUP-a Kantona Sarajevo.

RTRS saznaje da je vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić odbila da potpiše nalog za njihovo hapšenje, iako SIPA, po nalogu Tužilaštva, Srbe hapsi u identičnim situacijama.

U dva dana, Tužilaštvo BiH demonstriralo je različite aršine u poimanju pravde.

Srbe osumnjičene za ratni zločin s lisicama na rukama dovode na saslušanje dok Bošnjaci poput Himze Selimovića, čije je hapšenje tražio postupajući tužilac, ušetaju u Sud, daju izjavu i vrate se kući.

"Ako bi poredili s onim za šta su juče Srbi hapšeni, oni nisu trebali biti uhapšeni na takav način, a Himzo Selimović s obzirom na poziciju koju ima je trebao biti uhapšen, i danas da se traži određivanje mjere pritvora, upravo ti dvostruki aršini šire strah među Srbima", rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske.

Himzo Selimović u ratu je bio visokorangirani oficir vojne bezbjednosti u Goraždu. Sumnjiči se da je učestvovao u zatvaranju te psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenih srpskih civila i vojnika iz Čajniča, Rudog i drugih mjesta, u podrumskim prostorijama zgrade ZOIL-a u Goraždu.

"Selimović (Himzo) mi je opsovao majku. Rekao mi je da bi me najradije zaklao i da mu nema ništa teže nego što me mora pustiti na razmjenu. Nakon toga me je 15 do 20 minuta fizički zlostavljao", ispričao je svjedok događaja.

Osim Selimovića, osumnjičeni su Ćamil Ramić inspektor MUP-a Kantona Sarajevo, Mehmedalija Topalović te dvojica aktivnih oficira Oružanih snaga BiH Ramiz Mićivoda i Mustafa Stovarag. Na teret im se stavlja zlostavljanje, mučenje i premlaćivanje.

"Dole nas je najviše maltretirao i tukao Stovrag Mustafa, inače prijeratni pripadnik policije u Čajniču", potvrdio je Njegoš Mašić, zarobljeni pripadnik Vojske Republike Srpske iz Čajniča.

U kojoj mjeri je bh. pravosuđe selektivno pokazuje primjer jednog od osumnjičenih, Ramiza Mićivode.

Ovaj pukovnik Oružanih snaga početkom sedmice bio je uhapšen zbog zloupotrebe položaja, ali kada treba dati iskaz o zločinima nad Srbima v.d. glavni tužilac Gordana Tadić ne odobrava hapšenje. I kada je riječ o pritvoru, ta mjera je rezevisana samo za Srbe, kaže Kojić.

"I onda dođemo do kraja, do izricanja presuda, Bošnjaci se oslobađaju ili se osuđuju na kazne zatvora ispod zakonskog minimuma. S druge strane, kada je u pitanju kvalifikacija krivičnog djela, Srbima se stavlja na teret zločin protiv čovječnosti da bi se mogli osuditi na dugotrajne kazne. Takvo pravosuđe ne treba nikome", kategoričan je Kojić.

Višegodišnja istraga o zločinima nad Srbima u Goraždu nije uticala na karijeru Himze Selimovića.

Naprotiv, uspinjao se sa mjesta komesara sarajevske policije do direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

S obzirom na to da je miljenik bošnjačkih struktura lako se može desiti da umjesto na optuženičku klupu, Selimović bude imenovan za zamjenika direktora federalne policije.