latinica  ћирилица
14/12/2018 |  20:07 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Vučić: Prištini nije stalo do poštovanja prava i pravde

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na povodom proglašenja takozvane vojske Kosova da Prištini nikada nije bilo stalo do prava i pravde.
Aleksandar Vučić (Foto: Z. Žestić / Tanjug) -
Aleksandar Vučić (Foto: Z. Žestić / Tanjug)

"Nakog godina prijetnji, danas je osnovana takozvana vojska Kosova. Sve što su radili Albanci radili su u suprotnosti čak i sa Ustavom, kako sami kažu, Republike Kosova. Pokazali su da im nikada nije bilo stalo do poštovanja prava i pravde, nego provođenja sile i napada na Srbe", istakao je Vučić na konferenciji ta novinare.

Podsjetio je da Prištini ne pada na pamet na osnuje Zajednicu srpskih opština, a na to ima obavezu.

"Srbija je željela mir i uložila je ogromnu energiju i napore da sačuva mir u regionu, što nije bilo lako. Prihvatili smo 2013. Briselski sporazum, koji je težak za našu stranu, jer smo znali da ga druga strana neće sprovesti u djelo. Od 615 tačaka, Priština je imala samo jednu obavezu - formiranje ZSO, ali ni to nisu sproveli u djelo", istakao je Vučić.

On je rekao da im je Srbija kriva što nije izgubila u Interpolu.

"Nije bilo dovoljno što su uveli takse, ćutali su o protestima Srba zbog toga, ne inetresuju ih Srbi. Albancima i njihovim sponzorima bio je cilj da zgaze Srbiju. Srbija im je kriva što nije izgubila ni u Inetrpolu, ni u Unesku, a nijedno ovo glasanje nije tražila. Mislili su da sruše Srbiju i nisu uspjeli", naglasio je predsjednik Srbije.

Dodao je da se Srbija uputila zahtjev za održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom odluke Prištine da protivzakonito formira takozvanu vojsku Kosova i poručio srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da će Srbija umjeti da ih zaštiti.

"Ukoliko vas budu napali Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda, svoje trobojke, opstanka, dostojanstva i svog ponosa", poručio je Vučić u vanrednom obraćanju javnosti iz Predsjedništva Srbije.

On je poručio da je Srbija željela mir i uložila ogromnu energiju, trud i stravične napore da sačuva mir i stabilnost u čitavom regionu.

"Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nijednog trenutka nisu hteli kompromis, da iza svega što su radili stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Mi smo tom činjenicom razočarani, ali to za nas nije nikakva novost", naveo je Vučić.

On je rekao da je Srbija zatražila održavanje hitne sjednice Savjeta bezbjednosti UN pošto je zaključila da je sve što je Priština uradila suprotno međunarodnom pravu, duhu dijaloga, ali i internim i ilegalnim propisima Prištine, a prije svega zbog činjenice da su Albanci ovom odlukom ugrozoli mir i bezbjednost u čitavom regionu zapadnog Balkana, kao i oni koji su sponzorisali ovakvo njihovo ponašanje.

Povezane vijesti:

Samoproglašeno Kosovo formiralo vojsku