latinica  ћирилица
15/12/2018 |  10:10 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Problemi u snabdijevanju strujom, snijeg otežava saobraćaj (FOTO)

Intenzivne snježne padavine napravile su probleme na elektrodistributivnoj mreži u prijedorskoj regiji.

Na području Novog Grada bez električne energije je oko 2.000 domaćinstava u ruralnim područjima, jer su u kvaru četiri dalekovoda, Dobrljin, Trbovište, Radomirovac i Budimlić Јapra. Ekipe su na terenu i pokušavaju da otklone kvarove.

Na području Prijedora jedan dalekovod Tomašica u potpunosti je bez napona, dok su parcijalno bez napona dalekovodi Јelićka, Gradina, Brdo Јugovci i Donja Ljubija.

Iako su ekipe na terenu i otklanjaju kvarove, najveći problem su pristupni putevi, jer je teren brdovit i pod snijegom. Do kraja dana svi kvarovi na području Prijedora trebalo bi da budu otklonjeni.

Više od 3.500 potrošača ostalo je bez električne energije na području semberskih sela, saznaje InfoBijeljina.

- Zbog snijega koji je izazvao probleme potrošači koji se snabdijevaju sa dalekovoda Brodac, Kriva Bara, Begov put, Topolovac, dio Crnjelova i dio trafostanice Ostojićevo ostali su bez električne energije - rekao je Slobodan Đalamić, portparol preduzeća Elektro-Bijeljina.

Dodaje da su ekipe na terenu, te da će kvarovi biti ubrzo otklonjeni.

Poblem sa elektrosnabdijevanjem imali su jutros i mještani Batkovića, ali prema riječima Đalamića, oni su većim dijelom dobili struju, te će uskoro svi biti snabdjeveni električnom energijom.

Na području opštine Gradiška zbog kvarova uzrokovanih snježnim padavinama došlo je do prekida u isporuci električne energije na dalekovodima Ciglana, Berek, Gradiška, Laktaši, Bretovčina, Matura, Laminci, Kočićevo, Ggašnice i Podgradci, saopšteno je iz gradiške Elektrodistribucije.

Iz Elektrodistribucije su istakli da su sve ekipe na terenu i da otklanjaju kvarove, te zamolili građane za strpljenje i da dežurni telefon u ovom preduzeću pozivaju samo u slučaju da imaju informaciju o eventualnim lokacijama kvarova.

Otežano odvijanje saobraćaja

Odvijanje saobraćaja u Republici Srpskoj je otežano i usporeno zbog snježnih padavina, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog intenzivnih snježnih padavina i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara nanose ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe, a policija će isključivati iz saobraćaja vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu i vrše čišćenje i posipanje kolovoza, tako da puteve održavaju prohodnim.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz AMS-a savjetuju vozačima da na svim putnim pravcima budu maksimalno oprezni i da na put ne kreću bez zimske opreme.

O izmijenjenom režimu saobraćaja ili obustavama više saznajte ovdje.

Zvornik - čišćenje puteva (Foto: SRNA)

Putni pravac od Graničnog prelaza Šćepan Polje prema Plužinama, na strani Crne Gore, neprohodan je zbog većih snježnih smetova na dionici između brane Mratinje i Plužina, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Snijeg koji intenzivno pada otežava saobraćaj na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a jači udari vjetra stvaraju snježne nanose, te se ne preporučuje putovanje bez veće potrebe.

Iz AMS-a napominju da su dežurne ekipe zimskih službi na terenu i vrše čišćenje i posipanje kolovoza, ali zbog pada temperatura tokom noći biće usporeno dejstvo posipnih materijala.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz. Na svim putnim pravcima savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Svi putni pravci i ulice iz prvog prioriteta u Banjaluci su očišćeni i prohodni, a ekipe zimske službe su cijelu noć bile na terenu i uklanjale snijeg koji je od juče intenzivno pada, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Banjaluka.

"Јutros se u gradu čiste pješačke staze. Skoro sve ulice u gradu, kao i glavni parkinzi već su očišćeni. Problem kod čišćenja predstavljaju nepropisno parkirana vozila", dodaju u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Iz Odjeljenja su naveli da postoje prioriteti po kojima se čisti, te da su u prvoj kategoriji prioriteta putevi kojima se odvija javni prevoz.

"Čišćenje puteva koji su svrstani u drugi prioritet počinje 12 sati poslije padavina, a trećeg prioriteta 72 sata", pojasnili su iz Odjeljenja.

Prema podacima sa terena, najviše snijega ima u Stričićima 40 centimetara i u Krupi 30 centimetara.

Svim učesnicima u saobraćaju preporučuje se da vožnju prilagode uslovima na putu.

Istočno Sarajevo (Foto: SRNA)

Na području regije Birač svi magistralni i regionalni putevi su prohodni, uprkos snježnim padavinama, ali je odvijanje saobraćaja otežano, posebno na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, te na dionici puta Šekovići-Kaštelj, saopšteno je iz preduzeća Zvornikputevi.

Na području Sarajevsko-romanijske regije su svi magistralni i regionalni putevi su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, rekao je za Srnu tehnički direktor Romanijaputeva, Dragan Buloščić.

Na području Sokoca od ranih jutarnjih časova počelo je čišćenje prioritenih saobraćajnica u gradu i puteva koji vode do mjesnih zajednica Kaljina, Neorići, Bare, Knežina, Sokolovći i Ćavarine.

Snijeg u Semberiji pada neprestano već 24 časa. Sinoć su pojedini magistralni pravci bili blokirani, ali danas je prema riječima nadležnih, sve prohodno, iako snijeg neprestano pada i stvara poteškoće. Gradske ulice i trotoari u jutarnjim časovima slabo su očišćeni.