latinica  ћирилица
15/12/2018 |  12:33 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Popović: Podići vojnu pripravnost i poništiti odluke iz Briselskog sporazuma

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović smatra da treba poništiti sve odluke iz Briselskog sporazuma kao odgovor na nasilje separatista iz Prištine, a da Srbija mora da podigne vojnu pripravnost s ciljem zaštite srpskog naroda na Kosmetu.
Nenad Popović (foto: RAS Srbija) -
Nenad Popović (foto: RAS Srbija)

"Najoštrije osuđujem zakone koje su usvojili separatisti u Prištini kojima se formira takozvana vojska Kosova i pozivam na poništavanje svih odluka iz Briselskog sporazuma kao odgovor na nasilje koje sprovode privremeni organi vlasti na Kosovu", istakao je Popović u saopštenju.

On je naveo da su "separatisti u Prištini ovim činom najgrublje prekršili Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN i ugrozili život Srba na Kosovu".

Popović je ocijenio da Srbija to ne smije da posmatra mirno, već mora da preduzme najenergičnije mjere u smislu podizanja pripravnosti vojske za intervenciju u pravcu zaštite bezbjednosti srpskog naroda na Kosovu, a oslanjajući se na podršku svojih saveznika, na prvom mjestu Rusije.

"Takođe, predstavnici Srba treba da napuste sve separatističke institucije i time ospore njihov legitimitet. Ne može se sjedeti u privremenim kosovskim institucijama sa onima koji nam prijete, koji žele da nam razbiju državu i protjeraju naš narod sa Kosova", smatra Popović.

On je uvjeren da će Vlada Srbije i državne institucije učiniti sve da zaštite srpski narod na Kosovu, posebno u slučaju pokušaja nasilja i progona Srba.

"Srpski narod ima iza sebe svoju državu i Srbija je dovoljno snažna i ima dovoljno saveznika da na sve moguće načine i svim sredstvima sile koje jedna država ima, spriječi svaki pokušaj etničkog čišćenja na Kosovu", naveo je Popović.