latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:13 | Autor: SRNA

Mitroplit Amfilohije: Dok je službe Božije u Deviču, Srbi neće biti manjina

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da srpski narod neće biti manjina na Kosovu i Metohiji sve dok službe Božije budu služene u manastiru Devič kod Srbice.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

"Ova svetinja ne postoji samo zbog nas već zbog svih onih koji žive na Kosovu i Metohiji da bi se i oni hranili, osvećivali i prosvećivali", rekao je mitropolit Amfilohije koji je danas u hramu Svetog Јoanikija Devičkog povodom ovog praznika služio Svetu arhijerejsku liturgiju zajedno sa episkopom raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijom i umirovljenim vladikom Atanasijom.

Prema njegovim riječima, nije slučajno da se oko ćivota Svetog Јoanikija okupljaju i oni koji nisu pravoslavci i hrišćani tražeći njegov blagoslov.

On je naglasio da će sveti manastir Devič trajati sve dok se u njemu okupljaju i u njemu sabiraju oni koji žive na ovim prostorima i vjeruju u svetitelje Božije.

Umirovljeni vladika Atanasije u besjedi pred oko dvije stotine vjernika iz Crne Gore, centralne Srbije i sa Kosova i Metohije pozvao je narod da ostane odan crkvi i svetiteljima koji i danas bdiju nad svetim Kosovom i Metohijom i svuda gdje žive Srbi.

On je podsjetio da su zlotvori višeputa spalili i do temelja rušili manastir Devič, ali da su Srbi velikodušan, izdržljiv narod koji trpi.

"Zato molim naš narod na Kosovu i Metohiji da izdrži, ostane i opstane na ovoj svetoj zemlji pribjegavajući sabiranju i okupljanju pod krovom svetinja i Kosovskog zavjeta", rekao je umirovljeni vladika.

Uzdrmani i uznemireni preostali Srbi s južne strane Dreničkih planina iz sela Banje i Suvo Grlo oslonjenih na Istok i Osojansku kotlinu jutros su masovno došli da se pomole pred moštima Svetog Јoanikija Devičkog.

U manastir su stigli i Srbi sa Cetinja, a u organizaciji nevladine organizacije "Odigitrija" vjernici iz Podgorice, Nikšića, Budve i Cetinja dopremili su monahinjama veliku količinu hrane, odjeće i drugih potrepština.

Đorđe Kustudija sa Cetinja rekao je Srni da će im donacija biti dovoljna da prezime, a da će u proljeće stići nova pomoć jer Srbi u Crnoj Gori neće ostaviti sabraću na Kosovu i Metohiji da gladuju.

On je naveo da će srpstvo, ma koliko bilo izloženo iznurivanju i ugnjeteno, istrpjeti i vođe i namete koji se graniče sa "otimanjem duše i zabranom vjere".

"Koliko sreće i radosti u srcu kad dolazimo na Kosovo i Metohiju u neku od naših svetinja toliko nas tuga obuzme kad se vraćamo, jer uslovi u kojima žive naša braća i sestre u crkvama i ovim izolovanim selima više podsjećaju na kazamate i logore", kaže Kustudija.

Manastir Devič izgradio je 1434. godine Đurađ Branković i jedina je preostala srpska svetinja u rejonu Drenice, uporištu pripadnika bivše terorističke Oslobodilačke Vojske Kosova i rodnom mjestu njenog osnivača Adema Јašarija.

U manastiru danas žive tri monahinje, a 24 časa obezbjeđuju ih pripadnici kosovske policijske službe.