latinica  ћирилица
15/12/2018 |  15:33 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Život s cerebralnom paralizom težak, ali lakši uz robotski asistiranu rehabilitaciju

Život sa cerebralnom paralizom je težak, kako za one koji je imaju, tako i za njihove najbliže. Pravog malog borca koji se od prvog udisaja lavovski bori za svaki drogocjeni korak pronašli smo u Banjaluci. Ovo je priča petogodišnje Nikolije Kosić.

Prvi susret s nama za Nikoliju je bio težak. Mislila je da smo doktori. Ali kao i svako dijete brzo se oslobodila i pitala kada će biti na televiziji. A kada pričate s njom, utisak je da Nikolija ima barem 10 godina.

Cerebralna paraliza je stanje neprogresivnih, ali promjenjivih motornih oštećenja do koji dolazi usljed oštećenja mozga tokom trudnoće ili poslije porođaja. Višestruki hendikep često podrazumijeva lošu kontrolu mišića, ukočenost, paralizu i smetnje u govoru.

"Saznanje da imamo dijete sa cerebralnom paralizom je jako teško. Međutim, mi smo se uhvatili u koštac sa tim. Postoje različite dijagnoze ove bolesti - od djece koja leže u krevetu kao biljke, do djece koja su mentalno zdrava idu u vrtić, škole, završavaju fakultete", kaže Nikolijina majka Tijana.

Nikolija je stariji blizanac. A ona i njen brat Nemanja rođeni su početkom sedmog mjeseca trudnoće. I dok se Nemanja oporavio i funkcioniše kao svako drugo dijete, Nikolija je, i pored velikog zalaganja i truda, imala manje sreće.

Nikoliji je potrebno i do pet sati vježbanja dnevno. Naše zdravstvene ustanove ne pružaju tu mogućnost, pa su roditelji nakon obuke oni na koje pada najveći teret. Svaki dan poslije ručka, Tijana i Nikolija ulaze u, kako kažu, "njihov kavez" u kojem se bore za svaki korak.

"To je jedna velika borba, život se promijeni za 360 stepeni. Bukvalno, stalno vježbamo jer stremimo ka cilju da osposobimo Nikoliju da može samostalno da se kreće", prča Tijana.

Majčinske bezuslovne ljubavi nikada ne manjka. Zato Tijana polaže nadu u robotski asistiranu rehabilitaciju. U inostranstvu sat vremena ove terapije košta i do 160 evra.

"Ali, to nije samo terapija. To je i odlazak i život tamo gdje se odlučimo da izvršimo terapiju, tako da smo se jako obradovali što je pokrenuta priča vezana za taj lokomat i robotiku", ističe Tijana.

Doktor Gabrijela Mirković, subspecijalista dječje fizijatrije ističe da postoje brojna naučna i stručna istraživanja u svijetu koja su dokazala efikasnost ovog vida rehabilitacije. Uz nju je brži oporavak, a samim tim i bolji krajnji ishod rehabilitacije što vodi u poboljšan kvalitet života pacijenata.

23. decembra, po deveti put, biće organizovana humanitarna akcija „S ljubavlju hrabrim srcima“ u okviru koje se prikupljaju sredstva za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece s poremećajima kretanja.
Humanitarni broj 1411 možete zvati do 7. januara naredne godine.