latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:16 ⇒ 18/12/2018 | 00:42 | Autor: RTRS

Višković predsjednik Vlade Srpske

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova Vlade Srpske.

Prenos možete pratiti na programu RTRS i našem portalu.

00.33 - NSRS je izabrala Radovana Viškovića za predsjednika Vlade Republike Srpske.

00.31 -  U Narodnoj skupštini su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

00.27 - Mandatar je zahvalio narodnim poslanicima na konkretnim prijedlozima i poručio da će nova Vlada raditi na dobrobit svih građana Srpske.

00.25 - Višković je istakao da niko nikada nije uložio u Hercegovinu koliko sadašnja vlast.

- Radiće se u Hercegovini još - poručio je mandatar.

00.23 - Mandatar za sastav nove Vlade rekao je da će nova Vlada biti vlada kontinuiteta.

Višković je rekao da je cilj povećanje standarda građana Srpske. Naveo je da će prosvjetni radnici od 1. januara dobiti plate uvećane za osam odsto.

00.20 - Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović zaključio je raspravu o izboru nove Vlade Srpske i riječ dao mandataru Radovanu Viškoviću.

22.44 - Nakon pauze, nastavljena je rasprava o ekspozeu mandatara za sastav nove Vlade Srpske.

22.37 - Poslanik Socijalističke partije Maksim Skoko rekao je da će klub te partije dati šansu novoj vladi Srpske i podržati ekspoze mandatara u kojem je navedeno da će se prema izazovima ići pravo, odlučno i sa jasnom vizijom.

Poslanik PDP-a Milan Švraka upozorio je da je zdravstvo u Srpskoj u krizi, jer je opterećeno dugovima za poreze i doprinose, kredite i prema dobavljačima.

Njegov stranački kolega Ljubiša Krunić izrazio je nadu da će mandatar doprinijeti ravnopravnom razvoju istočnog i zapadnog dijela Srpske.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić tvrdi da u ekspozeu mandatara nije vidio nijednu konkretnu mjeru za postizanje konkurentnosti privrede, osim želje da se ona poveća.

21.24 - Poslanik SNSD-a Nedeljko Ćorić smatra da je veoma važno što mandatar za sastav nove vlade zna koji su problemi u privredi i spreman je da ih u saradnji sa privrednicima rješava.

"Građani Bijeljine su zadovoljni izborom Viškovića za mandatara. Siguran sam da u Narodnoj skupštini ima dovoljno potencijala da pomognemo Vladi Srpske u radu, a to znači i rješavanju problema", rekao je Ćorić na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak tvrdi da je iseljavanje stanovništva ogroman problem za Srpsku.

"Imaćete podršku poslanika opozicije u rješavanju ovog problema. Međutim, neće to biti lak posao, ali ovo društvo mora učiniti sve da bi negativni trendovi bili zaustavljeni", rekao je Glamočak i dodao da posebna pažnja mora biti posvećena razvoju privrede i vladavini prava.

20.30 - Nakon polučasovne pauze nastavljeno je skupštinsko zasjedanje.

20.00 - Poslanik SNSD-a Denis Šulić izrazio je zadovoljstvo što će Srpska, izborom nove vlade, prva u BiH izabrati i kompletirati sve republičke institucije. Šulić je rekao da je Višković, između ostalog, iznio pokazatelje prema kojima je zaposleno više od 260.000 ljudi i da taj broj stalno raste, ali da na tome ne treba stati.

"Ti pokazatelji su dobar osnov da gospodin Višković nastavi krupnijim koracima ka razvoju Srpske", naveo je Šulić.

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić rekla je da nije tačna opoziciona priča da Srpska tapka u mjestu, jer brojni pokazatelji govore da se polako i sigurno ide naprijed.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić pružio je punu podršku budućoj vladi Radovana Viškovića, ističući da je ekspoze odličan.

Poslanik PDP-a Dragan Galić rekao je da MUP Srpske treba više da radi na suzbijanju korupcije, zloupotreba službenog položaja i privrednog kriminala, zbog kojih, kako je naveo, Srpska trpi ogromnu štetu.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović rekao je da treba raditi na saniranju ogromnih dugova u javnim preduzećima i urediti poresku politiku da bi bilo više stranih investicija.

"Iskreno se nadam da će mandatar Višković napraviti neki novi kvalitet u odnosu na prethodni period", rekao je Stojanović.

Na zahtjev Kluba poslanika DNS-a u parlamentu je data polučasovna pauza. 

18.40 - Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da je Vlada Željke Cvijanović uradila dobar posao u teškim okolnostima i u tijesnoj skupštinskoj većini, dodajući da će buduća Vlada Radovana Viškovića biti vlada kontinuiteta, koja će, uz drugačiju viziju i energiju, nastaviti ono što je uradila prethodna.

Žunić je rekao da je Viškovićev ekspoze dotakao najvažnije stvari, izražavajući zadovoljstvo što je procijenjeno da će BDP u Srpskoj i dalje rasti, kao i da će biti rada na rješavanju demografskih problema.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić rekao je da nema povjerenje u rad buduće Vlade, ali da bi volio da ga premijer i ministri razuvjere, i da to bude najbolja vlada.

17.20 - Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja ocijenila je da Srpska pokazuje da je stabilna i funkcionalna, jer će u predviđenom roku biti formirane institucije vlasti.

"Ovu godinu ćemo završiti uspješno, jer ćemo ispuniti sve zakonske obaveze, odnosno formirati institucije i usvojiti strateške dokumente", rekla je Šolaja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

16.37 - Posebna sjednica nastavljena je nakon pauze poslaničkom raspravom o ekspozeu mandatara za sastav nove Vlade Srpske.

Nakon rasprave poslanici će glasati o izboru Vlade i premijera Srpske, nakon čega je planirano polaganje svečane zakletve predsjednika i članova Vlade Srpske.

14.25 - U toku je pauza.

14.00 - Višković iznosi imena budućih ministara.

13.55 - Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je nakon dvije godine primjene novog Zakona o radu potrebno inovirati i unaprijediti zakonski okvir, te donijeti strategiju bezbjednosti, zaštite i zdravlja na radu.

Višković je rekao da su mu, radeći na izradi Smjernica za razvoj privrede, gotovo svi privrednici, bez obzira na privrednu granu iz koje dolaze, isticali problem nedostatka kvalitetne radne snage.

13.50 - Višković je rekao je da je nakon dvije godine primjene novog Zakona o radu potrebno inovirati i unaprijediti zakonski okvir, te donijeti strategiju bezbjednosti, zaštite i zdravlja na radu.

On je izjavio da su mu, radeći na izradi Smjernica za razvoj privrede, gotovo svi privrednici, bez obzira na privrednu granu iz koje dolaze, isticali problem nedostatka kvalitetne radne snage.

13.45 - Višković je izjavio da će posebna pažnja vlade Srpske za mandatni period 2018-2022. godina biti posvećena efikasnosti ukupnog javnog sektora.

"Namjera nam je da ukupan javni sektor učinimo efikasnijim i efektivnijim, javna preduzeća profitabilnim izvorom budžetskih prihoda, te da promijenimo strukturu javne potrošnje, smanjujući tekuću potrošnju u pravcu povećanja kapitalnih izdataka", rekao je on.

13.15 - Višković je istakao da je osmišljen paket mjera koji bi kroz povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Srpske trebao rezultirati povećanjem plata radnika.

12.55 - Mandatar je rekao da će opredjeljenje nove Vlade biti da nastavi sa svim uspješnim aktivnostima na jačanju Republike Srpske.

12.15 - Mandatar Radovan Višković podnosi ekspoze poslanicma.

Radovan Višković (Foto: RTRS)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče da će SNSD u novoj Vladi imati osam ministara i predsjednika, dok će ostali resori biti podijeljeni na DNS, novoformiranu stranku Nedeljka Čubrilovića i Socijalističku partiju, a po jedno ministarstvo dobiće Ujedinjena Srpska i NDP.

Na trećoj posebnoj sjednici, čije je zakazivanje zatražila Vlada Srpske, trebalo bi da bude razmatran prijedlog budžeta Republike Srpske za 2019. godinu po hitnom postupku i ostali akti koji prate usvajanje budžeta.

Na dnevnom redu nalazi se Prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za ovu godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta po hitnom postupku i Prijedlog Programa ekonomskih reformi Srpske za period 2019-2021. godine po hitnom postupku.

Na dnevnom redu se nalazi i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti po hitnom postupku, Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za 2019. godinu, te Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2019. godinu.