latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:22 ⇒ 11:57 | Autor: RTRS

Udruženje Slovaka organizovalo dodjelu novogodišnjih paketića

Udruženje Slovaka iz Bijeljine, povodom Božićnih i novogodišnjih praznika, organizovalo je podjelu paketića najmlađim članovima. U Semberiji živi stotinak Slovaka, koji se redovno okupljaju u Slovačkoj crkvi, a ovog puta povodom proslave treće nedjelje uoči Božića.

Udruženje Slovaka Semberije "Јuraj Јanošik" svake godine organizuje podjelu paketića najmlađim. Trude se da u skladu sa svojim mogućnostima na sve načine olakšaju život Slovacima.

-Svake godine se okupimo oko našeg najvećeg praznika Božića da obradujemo naše mališane, članove Udruženja. Ove godine smo obezbijedili ukupno 27 paketića. Ovdje na području Semberije živi oko stotinjak Slovaka - izjavio je Danijel Štefek predsjednik Udruženja.

Druženja organizuju uglavnom u porti crkve koju su izgradili 2006. godine, a u kojoj se redovno obavljaju bogosluženja.

Udruženje Slovaka ima odličnu saradnju s nadležnim gradskim odjeljenjem, od kojeg su i dobili donaciju za kupovinu novogodišnjih paketića.

-Grad Bijeljina se odazvao ovom pozivu i dao je skroman doprinos ovoj manifestaciji gdje smo iz gradskog budžeta obezbijedili sredstva za paketiće za najmlađe članove Udruženja. Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti izuzetnu saradnju sa svim predstavnicima nacionalnih manjina - rekao je Ljubiša Stanišić iz Kancelarije za nacionalne manjine grada Bijeljina.

U skladu s običajima Slovaci četiri sedmice prije Božića nazivaju adventom, odnosno vremenom pripreme za Božić, a treća nedjelja bila je posvećena Јovanu Krstitelju.