latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:41 | Autor: SRNA

Drecun: Beriša i Rama odgovorni za najmanje 1.000 zločina

Ministar u vladi samoproglašenog Kosova Rustem Beriša i komandant takozvane kosovske vojske Rahman Rama odgovorni su za najmanje 1.000 užasnih zločina na Kosmetu, izjavio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
Milovan Drecun - Foto: Novosti.rs
Milovan DrecunFoto: Novosti.rs

Drecun, koji je i predsjednik radne grupe za prikupljanje dokaza u rasvjetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji, rekao je da je taj broj zločina identifikovala radna grupa.

On je naveo da je Beriša bio član štaba operativne zone Đukadin, zone kojom je komandovao klan Ramuša Haradinaja, kao i komandant dvije brigade, od kojih je jedna, koju je osnovao, napala srpsku karaulu Košare.

"U toj zoni bilo je nekoliko specijalnih jedinica koje su služile isključivo za prljave poslove, za ubistva ne samo Srba, već i Albanaca. `Crna ruka`, `tigrovi`, mudžahedinska jedinica je takođe bila tamo. Mi smo kao radna grupa identifikovali skoro 1.000 kidnapovanja, mučenja, zatvaranja, silovanja, brutalnih ubistava u toj zoni", rekao je Drecun za Televiziju "Pink".

Prema njegovim riječima, ako je bilo najmanje 1.000 zločina koje je identifikovala radna grupa, Beriša snosi itekako odgovornost za sve to, a i Rahman Rama, komandant operativne zone Šalja koji je, kao i Beriša, bio umiješan i u kriminal.

"Rama je bio komandant gotovo identične zone u kosovskom zaštitnom korpusu koji je NATO stvorio. Umesto da demilitarizuje, odnosno raspusti, rasformira, razoruža terorističku OVK, oni su ih ostavili da dovrše etničko čišćenje. Sada bi trebalo da se nađu na optužnicama, ako ništa više bar po komandnoj odgovornosti", istakao je Drecun.

On je ocijenio da bi, ako ne bude političkog pritiska, na optužnicama morali da se nađu i oni koji su bili u vrhu zločinačke hijerarhije OVK.

"Ali, kakva će biti situacija ako se podignu optužnice sa specijalizovanim sudskim većima, to niko ne može da zna, šta će biti sa svedocima i to je pitanje da li će mehanizam zaštite biti poboljšan sada za razliku od Haškog tribunala", rekao je Drecun.

On ističe da će uskoro doći trenutak kada će biti donesena tužilačka odluka da li da se podignu optužnice ili da se odustane od njih, vjerovatno zbog nedovoljnog broja i nekvalitetnih dokaza.

"Zato mi činimo sve da pribavimo određene dokaze i dokumentaciju i pomognemo specijalizovanom tužilaštvu da podigne te optužnice. To je naš dug, civilizacijski odnos prema žrtvama bez obzira na njihovu nacionalnost. Moramo da probamo da uradimo sve što možemo da ne bismo propustili jednu od poslednjih prilika da ti zločinci odgovaraju", poručio je Drecun.