latinica  ћирилица
17/12/2018 |  11:46 | Autor: SRNA

Do kraja godine biće prebačen plan proizvodnje Rudnika "Gacko"

Rudnik "Gacko" proizvešće ove godine više od 2,5 miliona tona uglja, čime će biti prebačen plan proizvodnje, rekao je Srni izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj Rudnika "Gacko" Petar Marković.
Rudnik i TE Gacko - Foto: RTRS
Rudnik i TE GackoFoto: RTRS

Marković je objasnio da će, zahvaljujući zadovoljavajućem kvalitetu uglja, biti prebačen i plan proizvodnje u Termoelektrani "Gacko".

"Planirana proizvodnja u Termoelektrani je 1.465 gigavat-časova. Do sada je proizvedeno više od 1.400 gigavat-časova, a do kraja godine očekuje se proizvodnja od 1.480 gigavat-časova", rekao je Marković.

On je naveo da se eksplotacija uglja vrši na dvije pozicije, na krovinskoj ugljenoj zoni i Centralnom polju.

"U krovinskoj ugljenoj zoni je ugalj koji u primjesama ima komponente koje mogu da obore toplotnu moć. Međutim, mi radimo homogenizaciju uglja kako u Rudniku, tako i ne deponiji Termoelektrane i zahvaljujići tome imamo zadovoljavajući kvalitet uglja", rekao je Marković.

On je istakao da će eksploatacija, kada je riječ o otkrivci, zavisiti od vremenskih uslova do kraja godine.

"Proizvodnja je ostvarena je u punom obimu za 11 mjeseci. Mislimo da ćemo postići planirano do kraja godine. Trenutno imamo proizvodnju od sedam miliona kubika otkrivke, a plan je sedam i po miliona do kraja godine", rekao je Marković.

On je dodao da za razliku od prošle, ove godine nema problema sa plavljenjem Rudnika.

"Ove godine smo dodatno utvrdili nasipe, napravili kanale i pojačali pumpne kapacitete, tako da zasad nemamo problema", rekao je Marković.

Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Gacko" prethodnih dana posjetio je i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović. Na sastanku sa rukovodstvom upoznat je o problematici u poslovanju.

"Direktor je upoznat o problemima u vezi sa radom i stanjem postrojanje. Doneseni su zaključci da se zajedno radi na poboljšanju stanja u preduzeću", rekao je Marković.

Kapitalni remont RiTE "Gacko" planiran je od 20. marta naredne godine. Za realizaciju će biti potrebno 26.000.000 KM. Sredstva će najvjerovatnije biti obezbijeđena kreditnim zaduženjem.

U Rudniku "Gacko" danas je obilježena i Sveta Varvara slava rudara. Zaslužnim radnicima dodijeljene su nagrade i zahvalnice.

Na Spomenik poginulim radnicima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu položeno je cvijeće.